Hlavní obsah

Časosběrné video zachytilo stavbu Chrámu ruské armády

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepé oslavy 75. výročí konce druhé světové války musely být kvůli koronavirové pandemii odloženy, stejně tak slavnostní otevření vojenského chrámu, které mělo být součástí oslav. Výstavbu pravoslavného chrámu nedaleko Moskvy si lidé mohli alespoň prohlédnout na časosběrném videu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko dokončilo po 598 dnech výstavbu vojenské katedrályVideo: AP

 
Článek

Stavba hlavního chrámu ruských ozbrojených sil trvala 598 dní, dokončena byla v sobotu 9. května. Výška chrámu i s křížem dosahuje 95 metrů, jedná se tak o třetí nejvyšší pravoslavný chrám na světě po moskevské Katedrále Krista Spasitele, jejíž nejvyšší věž měří 103 metrů, a po petrohradském Katedrálním chrámu svatého Izáka (Isakijevský chrám) sahajícího do výšky 101,5 metrů.

Chrám má mít kapacitu až 6000 věřících a rozkládá se na ploše 11 tisíc metrů čtverečních. Součástí náboženského komplexu je i muzeum ruských ozbrojených sil. Projekt byl financován místními úřady a za pomoci soukromých darů. Celkové náklady na stavbu jsou nejasné, ve sbírce však vybrala církev přes 2,5 miliardy rublů (zhruba 820 milionů korun).

Pravoslavná církev je s ruským státem silně spjatá, stavění kostelů jako upomínky velkých vítězství je ruskou tradicí už od 12. století. Současný svatostánek má být připomínkou vítězství sovětské armády nad nacismem i dalších vojenských úspěchů, včetně anexe Krymu.

Vojenský chrám poblíž Moskvy obrazy Putina a Stalina oželí

Svět

Mozaika oslavující anexi z roku 2014 však nebude nést původně zamýšlený název „Krymské jaro“, jak bývá označována, nýbrž nápis „Navždy s Ruskem“. Mozaika Vladimira Putina však po veřejné kritice a Putinově přání chybět bude. Stalinův portrét ale, i navzdory kritice některých ruských církevních představitelů, nezmizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám