Hlavní obsah

Vojenský chrám poblíž Moskvy obrazy Putina a Stalina oželí

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nový pravoslavný chrám ruských ozbrojených sil se měl stát jednou z dominant pompézních letošních oslav 75. výročí sovětského vítězství nad nacisty. Slavnostní otevření se však muselo odložit kvůli koronavirovým opatřením stejně jako vojenská přehlídka 9. května. Nečekanou komplikací přitom způsobila i vnitřní výzdoba ohromné katedrály v obci Kubinka poblíž Moskvy, kterou armáda označuje za svůj „hlavní chrám“.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Tvůrci v ní totiž chtěli zvěčnit i politiky včetně šéfa Kremlu, Vladimira Putina, či sovětského diktátora Josifa Stalina.

Putin se však podobnému uznání svých zásluh vzepřel poté, co snímky obrazu s jeho podobiznou unikly v dubnu do médií. Na kompozici inspirované akcí v Sevastopolu byli ve­dle prezidenta zobrazeni ministr obrany Sergej Šojgu, Valentina Matvijenková a Vjačeslav Volodin, šéfové obou komor parlamentu, či ředitel tajné služby FSB při oslavách svévolného připojení Krymu.

Oslavy Dne vítězství v Evropě proběhly komorně, nad Londýnem se prohnaly stíhačky

Zahraniční

Šéf Kremlu však podle mluvčího Dmitrije Peskova má takové ztvárnění za předčasné. „Když mu to sdělili, usmál se a řekl: Někdy vděční potomci ocení naše zásluhy, ale je brzy na to, aby se to dělalo nyní,“ řekl Peskov agentuře TASS.

Pravoslavná církev pak oznámila, že vyhoví přání hlavy státu a výzdobu nahradí „křížovým pochodem“. Novou kompozici podle listu Novaja gazeta budou tvořit mniši s krymskou ikonou.

Téma Krymu tak nezmizí. Místo původního názvu „krymské jaro“, jak je označována anexe z roku 2014, ale na mozaice bude stát „navěky s Ruskem“. Kromě Krymu a význačných vojenských bitev chrám ozdobí i biblické motivy. Duchovní Stefan vysvětlil, že zvěčnění politických událostí souvisí s pravoslavnou tradicí. „Připojení Krymu je jedna z nich. Nepadla ani kapka krve,“ zdůraznil.

Zmizí možná také Stalin

V církvi se mezitím ozvaly hlasy také proti Stalinovu portrétu, součásti další výzdoby věnované vojenské přehlídce po vítězství v roce 1945. „S jeho jménem jsou spojena četná lidská neštěstí,“ řekl Vladimir Legojda, šéf církevního odboru pro styky s veřejností.

Další církevní expert ale portrét Stalina v davu pochodujících vojáků hájí. Leonid Kalinin, šéf církevní umělecké rady, tvrdí, že mozaika s bývalým vůdcem, jenž dovedl zemi k vítězství ve válce, musí zůstat, ačkoli „na rukou má krev a strašlivé zločiny“.

Reklama

Výběr článků

Načítám