Hlavní obsah

Byli na vymření, teď však luňáci terorizují anglické městečko

Luňák červený byl na území Velké Británie téměř vyhuben. Od 70. let minulého století však podléhá přísné ochraně a díky mnoha ochranářským programům se jeho počty stále zvyšují. Obyvatelé městečka Henley-on-Thames si však myslí, že se zvyšují snad až příliš. Luňáci si v jejich městě dělají, co chtějí, a cílí zejména na lidi, kteří mají venku něco dobrého k snědku.

Foto: Profimedia.cz

Luňák červený (ilustrační foto)

Článek

Zahlédnout luňáka nad městem v hrabství Oxfordshire není nic vzácného. Británie za to vděčí pečlivému programu na ochranu těchto středně velkých dravců a jejich navrácení do volné přírody.

„Začínali jsme sotva s jedním párem ročně a nyní v Anglii máme 10 procent světové populace luňáka červeného,“ uvedl Jeff Knott, který s programem pomáhal. Jak informoval deník The Daily Mail, někteří obyvatelé Henley-of-Thames se však domnívají, že byl program úspěšný až příliš.

„Vymklo se to z rukou. Ta hejna jsou trochu děsivá – viděla jsem jich jednou dvacet a nejsou hezcí. Jsou to jen velcí ptáci, kteří nalétávají na zem,“ uvedla třiaosmdesátiletá obyvatelka města Miriam Youngová. V poslední době přibývá dravců, kteří se místo lovu věnují nájezdům na piknikové koše.

Luňák červený
Luňák červený je středně velký dravec s rozpětím křídel 140 až 160 centimetrů. Živí se zejména mršinami, v jeho jídelníčku převažují drobné ryby a hlodavci. Vyskytuje se po celé Evropě včetně České republiky. Zde se do přírody vrátil v roce 1976 po téměř stoleté pauze. Nyní se jeho počet na území Česka odhaduje na 70 až 100 párů. I u nás jsou tito ptáci chránění, v minulosti došlo k několika případům, kdy je lidé záměrně otrávili.

Potíž ale není v dravcích, ale opět v člověku. Mezi lidmi je totiž řada obdivovatelů luňáků, kteří je neváhají krmit zbytky či žrádlem pro psy, aby si mohli dravce zblízka natočit. A luňáci toho rádi využívají, jen se čím dál tím víc zaměřují na stravu, kterou jim dobrovolně nikdo dát nechce.

Nekrmte je, prosí ochranář

Pole, na kterých luňáci lovili hlodavce, vyměnili dravci za zahrádky restaurací a pikniky. „Když letí střemhlav dolů, je to něco. Mají ostřejší drápy než rackové, obrovské rozpětí křídel a dolů letí opravdu rychle,“ popsal další z místních obyvatel.

Nejkřiklavějším příkladem z poslední doby je případ dvouletého Frankieho Birda a jeho plněné sušenky. Té se zachtělo jednomu z luňáků a pták střemhlav zaútočil. Sušenku si odnesl a malý Frankie naštěstí vyvázl jen z pořádnými šrámy na rukou.

Policie nenašla traviče, který na Klatovsku zabil vzácného luňáka červeného

Krimi

Místní jsou toho názoru, že by se s populací ptáků mělo něco udělat, jenže to tak snadno nepůjde. Luňáci jsou zákonem přísně chráněni. Nepomáhají ani argumenty, že kvůli luňákům ubývá jiného ptactva. Podle Knotta jsou tato tvrzení nepravdivá.

Ochránce přírody má jiné řešení. „Prosím nekrmte je,“ nabádá občany. Nejenže je strava typu grilovaných klobásek či steaků pro ptáky naprosto nevhodná, ale ještě je lidé učí, kde mají potravu hledat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám