Hlavní obsah

Bude zima, předpověděl svišť Phil

Když jde o dlouhodobé předpovědi počasí, samotní meteorologové uznávají, že nejsou zrovna spolehlivé. V Pensylvánii v této věci důvěřují už 135 let svišťovi Philovi – respektive jeho různým vtělením. Ten vždy na Hromnice, tedy 2. února, předpovídá, zda se blíží jaro, nebo zda bude ještě tuhá zima.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký svišť Phil předpověděl dalších šest týdnů zimy Video: Reuters

 
Článek

Letos svišť Phil z městečka Punxtawney vylezl z doupěte v 7:25 místního času. A výsledek?

„Když se otočím, vidím svůj stín. A to znamená, že bude dalších šest týdnů ještě zima,“ přečetl Philovu předpověď viceprezident klubu svišťů s Punxsutawney Tom Dunkel.

Na Hromnice o robota více. Ochránci zvířat chtějí sviště Phila ušetřit

Koktejl

Pravidla jsou jasně daná: když se zvíře podívá na svůj stín, povládne v USA ještě zima, když se na něj neohlédne, bude jaro.

Philova předpověď přitahovala jako každý rok i letos pozornost, tisíce lidí ale dorazit nemohly, jak to bývá na Hromnice v Punxsutawney zvykem, a tak se zájemci museli spokojit alespoň s online přenosem.

„Moji věrní přátelé a fanoušci jsou v bezpečí a dívají se virtuálně, i díky tomu může naše tradice na Hromnice pokračovat. Všichni jsme si zažili temné časy, ale teď nám vysvitla naděje,“ poznamenal Dunkel čtoucí Philovu zprávu.

Hromnice: Pohanské vítání jara i den významný pro křesťany

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám