Hlavní obsah

Buddhistický chrám se snaží přilákat mladé techno hudbou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětačtyřicetiletý Japonec Gjósen Asakura býval kdysi DJ. Nyní je však buddhistickým mnichem a svou vášeň pro elektronickou hudbu se rozhodl využít i během duchovních ceremonií. Netradičním spojením přednesu svatých textů a techno hudby se snaží zprostředkovat víru mladým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Buddhistický chrám v Japonsku láká mladé na technoVideo: Caters News, AP

 
Článek

Buddhistickým chrámem Šóondži ve Fukui, hlavním městě stejnojmenné japonské prefektury, se rozléhá elektronická huba a po stěnách víří světelné obrazce. Několikrát do roka tu Akasura slouží „techno mši”, která má za cíl přilákat více mladých lidí.

Vedení chrámu převzal Gjósen v roce 2015 od svého otce a stal se tak sedmnáctým vrchním mnichem chrámu, který patří buddhistické škole Džódo Šinšú. V roce 2016 uspořádal první techno rituál se světlenými efekty a bohatě zužitkoval své zkušenosti z hudební scény, na které působil od svých dvaceti let.

„Svíčky v chrámu a na oltáři měly vyjádřit jasnost čistého světa. Vždy se používaly ještě zlaté lístky, které světlo odrážely, a měly tak vytvořit oslňující atmosféru,“ sdělil Caters TV Gjósen, který světelnou show vlastně pouze „vylepšil“.

Hudba a hra světel mají podle Gjósenových slov ukázat mladým, že chrámy jsou otevřeny lidem každého věku. Ohlasy má kněz pochopitelně pozitivní i negativní. „Nejraději jsem, když mi lidé vyprávějí, že je buddhismus začal zajímat,“ řekl mnich, který v hudebních produkcích hodlá pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám