Hlavní obsah

Brouci možná umožní člověku dýchat pod vodou

– LONDÝN
Novinky, Famous

Britští vědci hledají inspiraci u vodních brouků pro vývoj nového mechanismu, jenž by umožnil člověku dýchat pod vodou. Přední entomologové analyzují chování brouků pod vodou, zvláště jejich povrch těla, který váže vzduchové bubliny s kyslíkem.

Článek

Angličtí experti si všimli, že krovkami opatřený hmyz žijící pod hladinou má na povrchu těla vodu odpuzující vrstvu. Ta se skládá z velmi jemných tyčinek, které se napřímí a na nichž ulpívají kapičky vody.

"Pod vodou žijící brouci mají na břišní straně zadečku jakousi hustou vrstvu chloupků. Na nich se tvoří vzduchový film fungující jako plíce, váže z vody kyslík a naopak vypouští do okolí oxid uhličitý," odhalují odborníci, podle nichž by podobný systém mohl vystačit i člověku, takže by pod vodou dýchal tak jako na zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Roztoči působí jako alergeny obytných budov

Roztoči jsou součástí tzv. domácího prachu, který je tvořen chemickými sloučeninami, mikroorganismy, jako jsou bakterie a plísně, lidskými a zvířecími odpady,...

Hmyz zřejmě preferuje teplé rostliny

Vědci se domnívají, že čmeláci preferují teplé rostliny a umějí rozeznávat barvy, kterými odhadují teplotu rostliny, na které hodlají přistát. Tato domněnka...

Výběr článků

Načítám