Hlavní obsah

Britští odboráři: Chceme lidsky na toaletu!

CNN, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské odbory vytáhly do celonárodního boje za právo zaměstnanců svobodně odejít v případě potřeby v pracovní době na toaletu. Podle nich společnosti základní právo lidem upírají kvůli špatnému zákonu. Ten sice všem zaměstnavatelům předepisuje povinnost zajistit umývárny a WC, nikde už ale nestojí, že by tam mohli lidé odcházet v pracovní době.

Článek

"Je to až neuvěřitelné, jak podřadně se v 21. století cítí v některých firmách úředník či dělník, kterému se chce během pracovní doby na WC," uvedl v pátek ráno na tiskové konferenci k zahájení akce nazvané "Já musím jít" tiskový mluvčí odborů Brendan Barber.

Kritizoval dále zejména velmi častou povinnost nahlásit vždy odchodu z kanceláře, pracoviště, včetně místa, kde se bude zaměstnanec zdržovat.

Hlásí se každá minuta na WC

V praxi toto opatření vede k hlášení i několikaminutových přestávek na "oné" místnosti. "Připadám si jako v 19. století v Dickensově románu z ranného kapitalismu. Společnosti musejí lidi respektovat, oni pak budou šťastnější a pracovitější," uvedl dále Barber.

Odbory všem firmám vzkázaly, že když podmínky do několika týdnů nezlepší, začnou jejich jména a podrobné metody dodávat sdělovacím prostředkům. Chystají se také přitlačit na vládu Tonyho Blaira, aby změnila příslušnou legislativu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám