Hlavní obsah

Britský veterán získal se sbírkou pro lékaře dva světové rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Devětadevadesátiletý veterán z druhé světové války Tom Moore, jehož sbírka pro britské zdravotníky se stala internetovou senzací a vybrala již přes 28,7 milionu liber (894,9 milionu korun), získal za svůj charitativní počin dva zápisy do Guinnessovy knihy rekordů. Jedním z nich dokonce překonal výkon legendárního Kanaďana Terryho Foxe. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 99letý válečný veterán Tom Moore ušel na své zahradě 100 kolečekVideo: KameraOne

 
Článek

Moore se zavázal, že do svých stých narozenin, které oslaví 30. dubna, přejde stokrát dvorek za svým domem. V minulosti si přitom zlomil kyčel, a pohybuje se proto pomocí chodítka. Původně plánoval vybrat na pomoc zdravotníkům potýkajícím se s pandemií nemoci covid-19 1000 liber (asi 31 100 korun), pro velký zájem však navýšil cílovou částku na 500 000 liber (15,5 milionu korun). Tuto sumu nicméně nyní překonal již o 5 640 procent. Posledních deset délek ze svého závazku přitom splnil již minulý čtvrtek.

Veteránovi se podařilo vybrat neuvěřitelnou částku pro zdravotníky

Koronavirus

Moore tím podle Guinnessovy knihy rekordů vybral dosud nejvíce peněz charitativním pochodem. Dosavadním držitelem tohoto prvenství byl Kanaďan Terry Fox (žil 1958-81), který v 18 letech přišel kvůli rakovině o nohu a následně se vydal na více než 5500 kilometrů dlouhý běh napříč Kanadou. V přepočtu na dnešní ceny se Foxovi tímto výkonem podařilo nashromáždit 27,2 milionu liber (847,7 milionu korun).

Druhý zápis do knihy rekordů si Moore vysloužil jako nejstarší člověk, který se umístil se svou písní na prvním místě hlavních britských hitparád. Veterán totiž nahrál společně se zpěvákem Michaelem Ballem předělávku písně You´ll never walk alone, jejíž výtěžek rovněž putuje na podporu zdravotníkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Veterán Moore se objevil v cover verzi písně You will Never Walk AloneVideo: Reuters

Moore prohlásil, že je oceněními Guinnessovy knihy poctěn. "Můj charitativní pochod vybral více peněz, než jsem si vůbec dokázal představit, a jsem velice vděčný těm, kteří darovali peníze nebo si koupili náš singl, abychom mohli dosáhnout těchto rekordů společně a vybrat peníze pro náš neuvěřitelný zdravotnický systém v těchto těžkých časech," řekl. "Toto jsou skutečně Guinnessovy světové rekordy pro nás všechny," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám