Hlavní obsah

Britské děti se vrací do škol. Budou muset povinně na váhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před nástupem pandemie koronaviru se britské děti v Evropě umisťovaly na vrcholu žebříčku problémů s obezitou. Nadváhu mělo každé třetí dítě, které dokončilo základní školu. Nyní se britští experti obávají, že to bude ještě horší. A tak žáci základních škol musí spolu s návratem do školních lavic povinně také nastoupit na váhu.

Foto: ČTK

Británie se potýká s dětskou obezitou. Ilustrační foto.

Článek

Vážení žáků není v Británii úplnou novinkou. Britská vláda se k tomuto kroku rozhodla, když se přibývající nadváha britských dětí stala neúnosným trendem, který se navíc s postupem času zhoršoval.

V roce 2019 trpělo nadváhou 20,2 procenta šestiletých dětí, o rok později už to bylo 21 procent. Projekt vážení dětí ovšem vzal za své, když v březnu roku 2020 vstoupila Británie do prvního lockdownu.

Během pandemie Češi přibrali na váze a jsou více ve stresu

Zdraví

Odborníci se obávají, že kombinace domácí výuky, nedostatku sportu či pravidelného cvičení a snazší přístup k jídlu problém zhoršila. Británie se proto rozhodla přistoupit k programu celonárodního vážení dětí, jehož výsledky by měly ukázat, jak si na tom britské děti doopravdy stojí.

Nadváha dostala do nemocnice i britského premiéra

Tam Fry z Národního spolku pro boj s obezitou pro The Independent poznamenal: „Obávám se, že tady máme vážný problém a jeho řešení nepočká, až skončí covid. Jsem šťastný, že se vážení dětí vrací do škol.“

Johnson si vážnost epidemie připustil, až když na něj poradci začali mluvit vulgárně

Evropa

Podle Frye by se mělo každé dítě vážit alespoň jednou ročně. Podle současného programu jsou přitom děti váženy jen dvakrát během celé docházky na základní škole.

Pro variantu každoročního vážení se přiklání i lídři opozice, podle kterých je obezita zásadním problémem celé Británie.

V létě roku 2020 nabádal britský premiér Boris Johnson spoluobčany, aby začali hubnout, protože by tím mohli pomoci zdravotníkům při příchodu druhé vlny covidu do země.

Přitom sám přiznal, že důvodem, proč byl s covidem hospitalizován, byla jeho nadváha.

Reklama

Výběr článků

Načítám