Hlavní obsah

Boj o letňanský pozemek ohrožuje sysly

PRAHA

Český svaz ochránců přírody bije na poplach - syslům, jejichž největší lokalita výskytu se nachází v pražských Letňanech, hrozí vymření. Právě na letňanském letišti se rozpoutal boj o pozemky, který může definitivní konec syslů v Čechách předznamenat.

Foto: Eva Vodičková

Nevšední Windboard si budete moci vyzkoušet již tento víkend v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví

Článek

Ve své tiskové zprávě ochránci upozorňují, že syslové jsou již tak u nás na pokraji vymření. Nyní se jejich existence blíží svému konci, tvrdí svaz.

Pozemek v Letňanech, kde žije asi čtyři sta syslů, má být zařazen do Národního seznamu lokalit chráněných Evropskou unií v rámci Natura 2000. 

Jenže o lokalitu nyní svádí boj Česká konsolidační agentura, která má na ni zástavní právo, a britský investor, který koupil od společnosti 11Fite firmu ČKD Refin.

76hektarový pozemek je podle vyjádření svazu prakticky bezcenný, ale realitní makléři tvrdí, že investor ví, co dělá, a peníze by nevyhodil jen tak. Svaz ochránců se obává, že výskyt syslů na tomto místě by mohl být ohrožen. 

"Sysla bohužel není možné přestěhovat do jiné lokality, kde by se ho investiční záměry nedotkly a mohl žít v klidu," poznamenala Marcela Mikesková ze svazu.

"Není nám lhostejný osud tohoto vymírajícího zvířete. Pokud pozemek přijde do komerčních rukou, může se totiž stát, že sysel bude jen obrázkem v atlasu zvířat," uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám