Hlavní obsah

Bioložka objevila při šnorchlování záhadnou pětimetrovou rybu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpočinkové nedělní šnorchlování u kalifornského ostrova Santa Catalina se pro Američanku Jasmine Santanovou změnilo v nejlepší den jejího života. Objevila totiž více než pětimetrový exemplář téměř perfektně zachovalé mršiny hlístouna červenohřívého. Tato vzácná ryba přitom žije ve velkých hloubkách, proto je o jejím životě známo jen velmi málo, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hlístoun nalezený u ostrova Santa CatalinaVideo: Reuters

 
Článek

„Nemám s sebou svůj foťák, tohle mi nikdo neuvěří,“ říkala si 26letá Santanová, která pracuje na ostrově jako bioložka v tamním Institutu mořského života.

Začala proto mrtvé zvíře tlačit ke břehu. Tam jí muselo pomoci 14 dalších zaměstnanců a studentů institutu, mršina totiž vážila téměř 200 kilogramů a vzhledem k její délce pěti a půl metru se s ní špatně manipulovalo.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ostrov Santa Catalina

„Jsem tu už přes deset let a hlístouna jsem doposud neviděl,“ okomentoval nález ředitel institutu Jeff Chace. Ryba je momentálně v mrazáku, ale Chace pro server New York Daily News uvedl, že by ji chtěl pohřbít na pláži a nechat rozložit. Kostru by pak vystavili v institutu.

Ať už živý, či mrtvý – hlístoun je lidmi spatřen málokdy. Dlouho byl proto předmětem legend a námořníci ho kvůli jeho délce označovali za mořského hada. Může dorůst až do 17 metrů a je nejdelší kostnatou rybou na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Na mexické pláži se objevila vzácná ryba

Vědci toho o životě a chování hlístouna moc nevědí, zdržuje se totiž až v kilometrové hloubce. Poprvé se ho v jeho přirozeném prostředí podařilo natočit až v roce 2010 vědcům z Louisianské státní univerzity v Mexickém zálivu v hloubce asi 1500 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku se vynořila podivná hlubinná ryba

Podivně vypadající šestimetrová ryba vzbudila minulý pátek velké pozdvižení na pláži v Cabo San Lucas. Jednalo se o hlístouna červenohřívého, který obyčejně...

Výběr článků

Načítám