Hlavní obsah

Bill Gates před 26 lety v rozhovoru vysvětloval funkce internetu. Slavný moderátor nechápal

Ještě v roce 1995 bylo pro řadu lidí slovo „internet“ velkou neznámou. Svědčí o tom i dochované záběry z talk show Davida Lettermana, který si do svého pořadu pozval tehdy čtyřicetiletého Billa Gatese. Ten se mu pokusil vysvětlit, o čem internet je.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Článek

Pasáže z pořadu David Letterman Show si všiml kanál This Week In Startups na TikToku a video následně sdílel dokonce Elon Musk. Moderátor s tehdejším generálním ředitelem Microsoftu řešil problematiku internetu, který v té době zdaleka nebyl mezi běžnými občany rozšířený jako dnes.

„Co je to ten internet? Víte o tom něco?” ptal se Letterman Gatese. Ten pochopitelně věděl velmi dobře, snažil se nicméně přínos internetu vysvětlit hodně laicky.

„Je to velmi divoké místo, kde lidé zveřejňují informace. Každý tam může mít svoji domovskou stránku, firmy se mohou ukázat lidem, můžete dokonce posílat elektronickou poštu,” vyjmenovával přednosti novinky Gates.

„Pro mě je snadné kritizovat něco, čemu nerozumím, ale vzpomínám si, že před pár měsíci přišlo přelomové oznámení, že na internetu se bude vysílat baseballový zápas. Mohli jste poslouchat průběh zápasu, a já si říkám, jestli vám něco říká rádio?” dělal si legraci Letterman a diváci se bavili.

„Není to zase takový rozdíl, ale na internetu si můžete ten zápas pustit kdykoliv,” snažil se Gates vysvětlit rozdíl. „A říkají vám něco magnetofony?” nepřestával s kritikou moderátor.

Jak Bill Gates potkal Melindu aneb 27 let manželství plného výzev

Koktejl

S odstupem 26 let je pochopitelně celý rozhovor úsměvný. Internet se postupně rozšířil do celého světa a ve vyspělých zemích je jen malé procento lidí, kteří jej nepoužívají každý den.

„Vzhledem k nepředstavitelné současnosti se ptám, jaká bude budoucnost?” uvedl na svém twitterovém účtu americký podnikatel a vizionář Elon Musk. Toho podpořili v komentářích i další lidé.

„Udivuje mě, že jsme takový pokrok udělali za dobu, která není ani tak dlouhá jako jeden lidský život,” napsal jeden z nich. „Nikdy nepodceňujte lidskou vynalézavost. Lidé dokážou všechno,” dodal další.

Reklama

Výběr článků

Načítám