Hlavní obsah

Berlíňané protestují proti vysokým nájmům, nazí tančí při prohlídce bytu

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Berlíně se rozmáhá nová forma protestu proti předraženému nájemnému bytů nabízených realitními kancelářemi. Akce spočívá v tom, že se skupina lidí objedná u makléře na prohlídku bytu. Když vejdou dovnitř, svléknou se do naha, nasadí masku Mickeyho Mouse, aby je nikdo nepoznal, a začnou po bytě tančit. Videozáznam se pak objeví na internetu.

Článek

Demonstranti si během svého „čísla“ na těla namalují nápisy jako: „příliš drahé“ nebo „šídíte nás“. Skupina prý zastupuje střední třídu, která si vysoké nájemné nemůže dovolit a tímto způsobem se na problematiku předražování podnájmů snaží upozornit.

Hnutí, které si říká Hedonist International, si na prohlídku bytu neváhá vzít i hudební aparaturu. Makléř na tančící nahé osoby obvykle zavolá policisty, skupina však před jejich příjezdem stačí uprchnout a záznam je poté obvykle do druhého dne možné zhlédnout na internetu.

„Chceme, aby si všichni realitní makléři či společnosti pronajímající byty za nadhodnocené ceny, uvědomily, že mohou naši návštěvu očekávat,“ uvedl jeden z protestujících a další se přidal: „Nechtěli jsme jezdit po demonstracích, kde je každý buď naštvaný nebo smutný. Chceme šokovat za účelem sdělení našeho názoru.“

Ačkoliv ceny za pronájmy bytů v Berlíně nedosáhly takové výše jako například v Hamburku, Mnichově či v Paříži a Londýně, průměrné nájemné za dvoupokojový byt v této oblasti se pohybuje v přepočtu okolo 16 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám