Hlavní obsah

Belgičané mají hrůzu v očích, docházejí mušle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pochoutka, na níž si Belgičané za staletí vypěstovali pořádnou závislost, dochází. Na vině jsou krabi. Pro Belgičany odporná stvoření, která decimují kolonie mušlí při pobřeží Nizozemska. Právě tato země je zlatou žílou belgické kuchyně. Řetězec restaurací Lunch Garden již dokonce oznámil, že oblíbenou pochoutku prostě nějaký čas servírovat nebude. Mušlí je prý málo, stojí dvakrát tolik a mají nevalnou kvalitu.

Článek

"Sice jsme oznámili, že situace by se měla koncem září vyřešit, ale byl to omyl," říká obchodník Alain Fastre, jenž zásobuje několik belgických restaurací. Podle něj by mohlo určité zlepšení nastat až v prosinci. Mušle od nizozemského pobřeží do té doby nahradí mušle, jež se loví při pobřeží Irska.

Nizozemští prodejci mušlí ale naříkají. Belgičané jsou pro ně skvělí klienti, Nizozemci totiž mušle téměř nejedí. "Je to těžký rok. Loni jsme vylovili asi 60 000 tun mušlí, letos to bude jen něco kolem 30 000 tun. Přitom v nejlepších letech to bylo i více než 100 000 tun," dodává Olivier Camelot, zaměstnanec jedné ze společností, jež se zabývá lovem pochoutky, bez níž si nedokáží Belgičané představit život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám