Hlavní obsah

Během války přišel o obě nohy, teď pokořil nejvyšší horu Walesu

Bývalý voják Liam King, jenž v roce 2011 během mise v Afghánistánu přišel o obě nohy, když šlápl na improvizované výbušné zařízení, pokořil nejvyšší horu Walesu Snowdon. Výstup na vrchol s nadmořskou výškou 1080 metrů mu včetně následného sestupu trval 12 hodin.

Foto: Profimedia.cz

King horu pokořil díky protézám dolních končetin a houževnatosti.

Článek

Třiatřicetiletý King přišel o obě nohy poté, co mu je lékaři po rozsáhlých zraněních ve válce v Afghánistánu, kde sloužil u výsadkového pluku, museli amputovat.

Bývalý voják si chtěl dokázat, že ani po amputaci aktivní život nekončí, a rozhodl se nyní pokořit vrchol Snowdonu, což je nejvyšší hora Kambrického pohoří a celého Walesu.

„Chtěl jsem si dokázat, že to zvládnu. Život nekončí jen proto, že proděláte vážná zranění. Donedávna jsem se tím psychicky trápil, teď mám ale hlad po životě,” svěřil se serveru LADbible King, jenž na horu vystoupal na protézách dolních končetin.

Nezastavilo ho ani špatné počasí 

Vrchol waleské hory zdolal za sedm hodin po boku kamaráda, rovněž vojenského veterána Lukea Reada. Během výpravy museli čelit sněhu, dešti i větru. Cesta jim včetně následného sestupu celkově zabrala 12 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Liam King na vrcholu hory Snowdon.

„Vyrazili jsme okolo osmé hodiny ranní a hned ze startu jsme měli nejhorší možné počasí. První část výstupu sice nebyla až tak špatná, ale ta druhá byla zcela upřímně peklo,” řekl.

„Je velmi inspirativní, že to dokázal. Většinu času si musel vypomáhat rukama. Nezastavovali jsme ani na oběd, byla to konstantní chůze,” uzavřel jeho kolega Read.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám