Hlavní obsah

Během první lekce musel nováček s letadlem přistát, instruktor omdlel

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svou první lekci s cessnou nejspíš do konce života nezapomene Australan Max Sylvestr. Jeho instruktor totiž omdlel během letu a naprosto nezkušenému Maxovi nezbylo nic jiného než se pokusit s letadlem přistát. Díky příkladné spolupráci s věží se mu to povedlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo instruktora přistál s letadlem jeho žákVideo: Reuters

 
Článek

Když se dvoumístná cessna odlepila v sobotu z ranveje na letišti Jandakot v australském Perthu, byl Max Sylvestr nadšený. Byla to pro něj první výuková hodina ve vzduchu a ze země ho přitom podporovala manželka i tři děti. Jak ale informovala agentura AFP, rutinní lekce se brzy zvrhla v drama.

Letadlo bylo ve výšce zhruba 1900 metrů, když se instruktor Robert Mollard bezvládně svalil Maxovi na rameno. Muž okamžitě volal o pomoc. „Víte, jak ovládat letadlo?“ ptal se letecký dispečer. „Tohle je moje první lekce,“ dostal ze sebe lehce panikařící Max. Za sebou měl už dvě výukové hodiny, jenže v jiném typu letadla.

Dispečer si uvědomil, že situace může snadno skončit tragédií, a pokoušel se muže v letadle uklidnit. „První věc, kterou uděláme je, že se ujistíme, že máme srovnaná křídla,“ radil dispečer. Nařídil Maxovi, ať udržuje výšku a rychlost a proletí se nad ranvejí, aby se uklidnil a získal přehled o terénu.

„Doufám, že si nemyslí, že za tuhle lekci budu platit,” vtipkoval Max. „Jestli ti to naúčtují, zaplatím to za tebe já,” odvětil dispečer.

Záznam komunikace Maxe Sylvestra s věží

„Vedeš si skvěle,“ ujišťoval ho přitom do vysílačky, zatímco na věž spěchal odborník, který měl zkušenosti přímo s tímto typem letadla a mohl Maxovi lépe radit. „Vím, že je to opravdu stresující. Ale odvádíš skvělou práci a my ti pomůžeme dostat se na zem, OK?“ pokračoval dispečer.

Spolupráce na jedničku

Max přeletěl nad ranvejí několikrát a zhruba po hodině bezpečně přistál. Instruktor byl převezen do nemocnice, je ve vážném, avšak stabilizovaném stavu.

Chuck McElwee, majitel letecké školy, sdělil médiím, že za 28 let, co školu provozuje, nic podobného nezažil. „Tohle mohlo dopadnout opravdu špatně. Ale všechno nakonec vyšlo, zejména díky příkladné spolupráci pilota a věže,“ uvedl McElwee a neodpustil si poznámku, že ne vždy se to tak děje.

„Na letadlu navíc nevznikla žádná škoda, bylo to vlastně perfektní přistání,“ dodal s úsměvem McElwee. Sylvestr byl též naprosto v pořádku. „Jediné, o co jsme měli strach, byl jeho adrenalin. Říkali jsme jeho ženě, ať ho rozhodně nenechá cestou domů řídit,“ uvedl McElwee.

Od letecké školy následně Sylvestr obdržel certifikát za první sólo let. Zcela jistě nečekal, že to přijde tak brzy a za takových okolností.

Reklama

Výběr článků

Načítám