Hlavní obsah

Batoleti projela okem pastelka přímo do mozku

Novinky, vps
New Boston

Okamžiky hrůzy zažívali rodiče 19měsíční Olivie Smithové z amerického státu New Hampshire. Jejich dcera spadla před třemi týdny ze židličky na pastelku, která projela skrz její oko až do mozku. Je těžko uvěřitelné, že nebyla zasažena žádná životně důležitá část mozku, a tak je dívenka po zásahu týmu více než 50 lékařů na dobré cestě k uzdravení.

Batoleti projela okem pastelka přímo do mozku

 
Článek

Když malou Olivii přepravoval vrtulník do dětské nemocnice v Bostonu, její rodiče se připravovali na nejhorší. Pastelka totiž projela oběma hemisférami a byla zaražena opravdu hluboko. Všichni zasahující lékaři se shodli na tom, že dráha pastelky byla opravdu pozoruhodná.

„Kdybyste mi řekli, abych si vzal snímek nějakého pacienta a nakreslil čáru, která by vedla z jednoho konce mozku na druhý a vyhýbala se všem kritickým místům, tak bych těžko hledal cestu, která by způsobila tak malé zranění jako u Olivie,“ řekl v rozhovoru pro New Hampshire Union Leader lékař Darren Orbach, který u případu zasahoval.

Pastelka projela dovnitř krajem pravého oka, zrak holčičky tak nebyl vážně poškozen. Vytahování pak trvalo téměř 45 minut. „Vždy jsem jí vytáhla o kousek ven, jiný lékař udělal pár snímků, pak jsem zase postoupila o další kousek. Bylo to psychicky hodně náročné,“ uvedla pro televizní kanál WHDH doktorka Shenandoah Robinsonová.

Očekává se plné uzdravení

Oliviin případ je výjimečný hned v několika ohledech, dívenka totiž dokonce nemusela podstoupit operaci. Při náročném zákroku sice byla pod sedativy, ale na operační sál se nepodívala.

Nehoda se stala před třemi týdny a nemocnici Olivia opustila minulou středu. Lékaři uvedli, že na jejích neurologických snímcích není nic poznat, a předpokládají tak její plné uzdravení.

„Rozhodně mi to otevřelo oči, všímám si teď i věcí, které by mě dřív nenapadly. Máme obrovské štěstí,“ řekla Oliviina matka Susie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám