Hlavní obsah

Baldachýn: Kam chodil Parlament do školy

Novinky, Tomáš Baldýnský

V tomto Baldachýnu budeme převážně zpívat - s Georgem Bushem, Tony Blairem i zvěří, ale nezapomeneme ani na trochu toho poučení, japonskou módu, nigerijské dopisy a plynové masky. Inu je pátek... tedy vlastně sobota a s malým zpožděním na první kolej přijíždí Baldachýn. A hned za ním Michael Jackson!

Článek

Někdy je mi líto, že nejsem Američan. Jednak bych měl teď život mnohem jednodušší - třásl bych se na moment, až naši chrabří vojáci vytáhnou Saddáma z úkrytu, a jenom doufal, že to v CNN bude pěkně ostré.

Nám ostatním nezbývá než si zpívat!

Píseň pro tento den

Producent Pavel Strnad neustále odmítá produkovat dokumentární snímek Vydra, jehož námětu jsem spoluautorem. "Ale abych ti také řekl něco pěkného - Baldachýn se pro mě stal skvělým hudebním zdrojem," řekl mi a narazil tím na fakt, že se poslední dobou na těchto stránkách věnuji i těm nejnovějším hudebním trendům. Udav se! (22 MB video je ted umisteno na zaloznim ftp serveru, moc jste klikali!)

Musím dodat, že právě tato píseň mi pomohla přežít mé šéfredaktorské období...

Píseň pro tento den II

Michael Jackson na projížďce a další historky

Je mi jasné, že by se do tohoto zpívajícího Baldachýnu hodila spíš nějaká písnička od Michaela Jacksona. Kdybych totiž byl Američan, byl bych viděl onen slavný dokument, kvůli kterému se teď zpěvák soudí kudy chodí. Podle informací Michaelových fanoušků se v něm vyskytuje i unikátní scéna, v níž Michael dokazuje svůj smysl pro humor tím, že si navleče gumovou masku a jede se projet na motorce se svou ženou.

Ne, to není žádný vtip - v diskuzním fóru o králi popu se o tom můžete přesvědčit sami. Taky si tam potvrdíte, že to je skutečně gumová maska a neuděláte ze sebe hlupáka jako já. Myslel jsem totiž, že to je jen další stádium jeho plastických operací... Manamana!

Doufám, že ten dokument koupí Česká televize a uvede ho někdy večer na ČT2. Stejně jako v pátek operativně zařadila do vysílání McIntyrův dokument o nigerijských podvodnických bandách. Já už jsem dlouho chtěl dát na Baldachýn tenhle vtipný záznam několikaměsíční komunikace jednoho amerického programátora s Mikem Abou, "zástupcem vdovy po generálovi Sani Abachovi" ohledně nějakých 25 miliónů dolarů (znáte to). Pokud mluvíte anglicky a máte pár hodin času, je to vážně zábavné čtení - autor se nejdřív nigerijským chlapcům představil jako James T. Kirk, pak si vyrobil pas na stejné jméno.

Během neustálého mailování se mu podařilo podvodnickou bandu rozložit a rozdělit na dvě separátní skupiny, s nimiž si domlouval schůzky a pro akceleraci použil minihistorku o nevěrné ženě, kterou přistihl s milencem a zabil.

Zbytek si dočtěte sami.

V Praze bydlí jeden Nigerijec, který se už léta stydí přiznat ke svému původu a raději říká, že je z Konga (ačkoliv byly doby, kdy pro něj věta "Nejseš z Konga" znamenala smrtelnou urážku). Stydí se právě proto, že díky pár jeho krajanům (a Jihoafričanům, Angolanům i Konžanům a dalším) má jeho země skutečně báječnou reputaci. Jaké by to asi bylo, kdyby na tenhle fígl přišel někdo třeba z Benešova? Byly by mailové schránky na celém světě plné dopisů jako:

V Praze bydlí jeden Nigerijec, který se už léta stydí přiznat ke svému původu a raději říká, že je z Konga (ačkoliv byly doby, kdy pro něj věta "Nejseš z Konga" znamenala smrtelnou urážku). Stydí se právě proto, že díky pár jeho krajanům (a Jihoafričanům, Angolanům i Konžanům a dalším) má jeho země skutečně báječnou reputaci. Jaké by to asi bylo, kdyby na tenhle fígl přišel někdo třeba z Benešova? Byly by mailové schránky na celém světě plné dopisů jako:VÁŽENÝ PANE,

JMENUJI SE BEDŘICH HAVEL A JSEM SYNEM BÝVALÉHO ČESKÉHO PREZIDENTA VÁCLAVA HAVLA. OTEC A JÁ JSME BYLI VYHNÁNI BĚHEM NEPOKOJŮ ZE ZEMĚ A Z NAŠEHO MAJETKU ZBYLY JEN ROPNÁ POLE SOUSEDÍCÍ S DIAMANTOVÝMI DOLY V BLÍZKOSTI OBCE PLZEŇ V ZÁPADNÍ ČÁSTI ZEMĚ. HLEDÁME PROSTŘEDNÍKA, KTERÝ BY NÁM POMOHL PŘEVÉST TYTO DOLY NA PRATETU ESTER KOČANDOVOU, O JEJÍMŽ VZTAHU K NAŠÍ RODINĚ NIKDO NEVÍ. STAČÍ POUKÁZAT NA NÁŠ ÚČET MANIPULAČNÍ POPLATEK 5000 USD...

No to by byla paráda!

KRÁTCE

Pár servisních věcí: archív starých Baldachýnů je stále tady, hodiny, které vám řeknou hlasem Yody z Hvězdných válek "Mladý Jedi, je právě tři čtvrtě na jednu" zde a odborný článek Jak používat vaginu tudlenc. Tak to nejdůležitější máme z krku, že...

Už asi pět z vás mi zaslalo obrázky japonské módní novinky - sukní se zvláštním potiskem.

Byl jsem dalek překvapení - není to tak dávno, co jsem v Baldachýnu psal o německé návrhářce, která šla ještě dál. Pokud vám takhle přijde něco mailem a snažíte se dopídit zdrojových stránek, není špatné zajít na www.snopes.com, kde se podobné věci často objevují. A navíc se dozvíte něco o šálách.

Internet zaplavily fotografie z protiválečných protestů (třeba tady a tady je najdete srovnané pěkně podle měst a zemí). Hloupé je, že někteří protestující si sami podřezávají větev své kredibility. Tak například tento tolik medializovaný Protest nahých žen. Tyto dámy se složily do nápisu NO BUSH.

Anglisté vědí, že častým slovo "BUSH" bývá velmi často používáno ve významu "ochlupení dámského přirození". Při podrobnějším zkoumání uvedené fotografie je zřejmé, že mnohé zúčastněné dámy v hrdlo lhaly. S takovouhle se nedivte, že je Jiří Chlup na koni...

František Fuka se ve svých FFFilmech v poslední době neustále pouští do odvážném reportování ze skutečného světa. Abyste rozuměli - základní zásadou internetové žurnalistiky je "Hlavně nevyjít z domu". Někteří internetoví žurnalisté nebyli mimo svůj byt již několik let a nebýt donáškové služby, zřejmě by dávno zahynuli hlady.

Já osobně svůj dům opouštím poměrně často, ale snažím se to tajit - inu dobrá pověst je dobrá pověst. František mi ale otevřel oči! Jednou mi řekl: "Víš, Tomáši, myslím, že dobrý žurnalista by měl být očima svých čtenářů." Později tuto větu popřel a tvrdil, že mi recitoval jednu svou starší báseň.

Abych to zkrátil: tuhle jsem si zkrátil cestu domů přes Krušovice a vzpomněl jsem si na tamní úchvatnou školu. Vybudovali ji během první světové války a je vyzdobena sgrafittovými nápisy obsahující moudra světového kalibru. Pro začátek bychom si měli uvědomit, že to je škola, do níž se vchází pod tímto nápisem (myslím ten dole, pod oknem):

Myslím, že aspiruje na motto ministerstva školství. A Petra Buzková není jediná, kdo by na moudré fasádě mohla najít inspiraci. I Jaroslav Tvrdík...

... no ten už zjevně v Krušovicích byl. Stejně jako ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ten v duchu hesla: "Bůh dal zuby, Bůh dá i chleba" řídí celý svůj úřad.

Teprve uvidíme, zda si Rada České televize vezme poučení z charakteristiky Vlastimila Ježka, jednoho z užšího výběru kandidátů na Generálního ředitele České televize...

Ovšem skutečným šokem pro mě byl nápis pod jedním z oken, kterého jsem si nikdy před tím nevšiml.

Napadá vás to samé, co mě? Copak do Krušovic jezdí pro nápady i Špidla?

Hezký den!

P. S.

Málem bych zapomněl: "Ať žije vlnitý plech! Ať žije vlnitý plech!"

Reklama

Související témata:

Související články

Baldachýn: Bulvární loupež!

A tak zatímco do České televize přišlo víc než 20 000 dětských obrázků Vydrýska, Václav Chaloupek natáčí nový seriál. Ovšem o tom se v dnešním Baldachýnu...

Baldachýn: George Bush a mimozemšťané!

Vedle přesvědčivých důkazů o tom, že George W. Bush má informace o existenci ufonů, se dnes ještě dozvíme o trestních sazbách za pokus o ostravskou televizní...

Baldachýn: Deník z Bagdádu

V dnešním Baldachýnu se budeme věnovat závažnějším tématům, ale to nám nezabrání zazpívat si s dvojicí koal, vydat se na cesty s ministrem Škromachem,...

Výběr článků

Načítám