Hlavní obsah

Baldachýn: 24 KONIN

Novinky, Jack Bauer [www.baldachyn.cz]

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď drží šéfredaktor Novinek mou ženu a dceru jako rukojmí [pozn. šéfr.: Můj sklep je velice útulný!], pokud nenajdu zběhlého autora Novinek, zemřou. Žádal jsem obvyklých 24 hodin, odmítli to. Prý nemají čas čekat půl roku. Dostal jsem 24 minut. Jmenuju se Jack Bauer, jsem federální agent. Bude to nejdelší skoropůlhodina mého života...

Foto: Svatomartinské hody
Článek

00:00:45

Jeho dům zřejmě už někdo prohledal přede mnou. Nebo odsud někdo prchal jako o život. Snad doslova o život. Prádlo rozházené po zemi, pytel s golfovými holemi mezi dveřmi. Snad potřeboval narychlo zbraň.

Počítač hučí, usedám k němu a prohlížím naposled otevřené soubory. Dopis na rozloučenou. "Nino, tady Jack. Mám tu nějaký dopis, asi na rozloučenou, můžeš mi ho prověřit?"

"Jasně, Jacku. Podle centrálního počítače to vypadá, že ho psal skutečně on. Analyzuju mikrostopy - jasně, byl úplně našrot."

Čtu si ten dopis a přemýšlím, co je to vlastně za člověka...

00:00:54

(18. 2. 2004) Milý Vladimíre,

dneska umřela Ziva Kunda.

Ziva - dnes vlastně již Mrtva - je jedním z nejstarších vtipů českého internetu. Chudák profesorka se jménem, pro které stojí za to vraždit. Adresa "http://www.arts.uwaterloo.ca/psychology/people/zkunda/" nikdy nezklamala, nikdy se neměnila, neboť Ziva nebyla fluktuant a na své vysoké škole učila až do smrti. A pokaždé jste ještě našli někoho, kdo tenhle link neznal, na koho jste jí mohli zapůsobit.

Kdysi dávno jsem jí psal e-mail, jestli jí není divné, že na její stránky přichází tolik lidí z České republiky, ale neodpověděla. Až asi před půl rokem jsem se setkal s jedním Čechokanaďanem. Tvrdil, že se s ní znal, že moc dobře věděla, z čeho vyplývá její obliba za oceánem a že jí to bylo nepříjemné. No, co se dá dělat, internetová popularita bývá vždy dvousečná. Viď, Aničko.

Jako by s ní umřel i kus mě samého. Na Baldachýnu byla častým hostem - bývala záchranou vždy, když došla inspirace.

Rozuměj, píšu Baldachýn už pátý rok! Připadám si jako mastodont českého internetu...

Za tu dobu se změnilo úplně všechno. A nejvíc čtenáři. Kdysi to bývali takoví milí lidé, s nimiž člověk s radostí zašel na panáka. Dnes se mi o nich zdají děsivé sny!

Vladimíre, zbav mě té řehole. Jsi šéfredaktor Novinek, podívej se kolem sebe. Už jsou další odvážní novináři! Třeba tady, MF Fčera... eh, tak ti už se lekli a přestali s tím. (update: nevyměkli, přestěhovali se!) Tak aspoň Klidovky... jo, ti s tím vlastně ani nezačali. Tak když už nejsou odvážní novináři, existují jistě i další odvážné profese! Třeba odvážné knihovnice! Svěř Baldachýn třeba té, co břišně tančí mezi regály! Břišní tance jsou dnes nesmírně populární a mezi knihovnicemi kvetou i zábavnější koníčky: tattoo sado-maso!

Nebo si najdi někoho mladšího. Podívej, kolik talentovaných lidí se sešlo nad projektem Vesjolyje Kartinky! Jim témata nedocházejí, mají neustále spoustu nápadů (teď zrovna pracují na zadání "Náboženské časopisy pro teenagery"):

OK, vím, všechny začátky jsou těžké, ale stejně ta nová generace prostě musí jednou přijít. A kdy, když ne teď?

I když nemůžu popřít, že teď internetem cloumá nějaká mocná retrovlna - protože jak jinak si vysvětlit, že zatímco fanoušci South Parku tráví stovky hodin tím, že vyrábí třídimenzionální propojení South Parku s Matrixem...

(stáhni si těch 30 mega, jestli máš náladu)

Zatímco samotní tvůrci South Parku Matt Stone s Treyem Parkerem dnes slaví opožděné úspěchy se starou dobrou flashovou animací, kterou vytvořili kdysi v roce 1999 (internetovým seriálem Princeznička) a který se snaží vypadat pokud možno ještě amatérštěji, než South Park sám, ale obsahuje mnohem více nekrofilie a sexu se zvířátky.

První dvě části Princezničky si v této chvíli stále ještě můžeš, Vladimíre, sosnout tady a tady. A pokud mě paměť neklame, jsou to taky jediné dvě epizody, protože poté, co si manažeři firmy ShockWave.com, producenta projektu, prohlédli druhý díl, jehož poslední záběr ukazuje malého chlapečka vstupujícího do místnosti, v níž neznámý muž právě znásilňuje jeho zemřelou matku, projekt zastavili.

Nechtěl bys to samé udělat s Baldachýnem? Mohli bysme se třeba vymluvit na toho režiséra s jemnou duší a kalašnikovem v ruce...

Nicméně zdá se, že dnes je cool nebýt cool. Zatímco se křesťané usilovně snaží jít s dobou (JesusDaHouse!) a hlásat slovo boží barevnými houseovými videoklipy a telemostem...

... bezvěrci si z nich utahují starou, dobrou textovou formou a konečně zveřejňují  záznamy z chatovacích místností, v nichž se odehrávaly biblické příběhy:

Abys to, Vladimíre, pochopil, uvedu příklad:

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zeme

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti?

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK* uzivatel Kain vstoupil do místnosti /zeme

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK* uzivatel Kain vstoupil do místnosti /zemeAdam: Wow!

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK* uzivatel Kain vstoupil do místnosti /zemeAdam: Wow!Eva: Jeste?

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK* uzivatel Kain vstoupil do místnosti /zemeAdam: Wow!Eva: Jeste?Adam: OK

* uzivatel Adam vstoupil do mistnosti /zeme* uzivatel Eva vstoupil do mistnosti /zemeEva: Co si takhle udelat nejaky deti? Adam: OK* uzivatel Kain vstoupil do místnosti /zemeAdam: Wow!Eva: Jeste?Adam: OK* uzivatel Abel vstoupil do mistnosti /pustina

Adam: Tyjo! Zdvojnasobili jsme populaci.

Tento obdivuhodný projekt se kvapně rozrůstá - už tam toho mají celkem dost. I ukřižování Krista (Herodes: Tak mi požehnej modem a udělej mi z něj ADSL!)

Přesto se cítím vyhořelý. Není divu - hlavního cíle bylo dosaženo, v co dál věřit. oč usilovat...

Proto ti píšu tenhle e-mail. Je to poslední věc před tím, než udělám to, co plánuju už dlouho. Vykašlat se na to, opustit tohle temný údolí a konečně uvidět světlo..."

00:00:59

"Nino, tady Jack. Asi spáchal sebevraždu, zkontroluj všechny márnice ve městě, jestli tam neleží nějaké tlusté tělo."

"Nino, tady Jack. Asi spáchal sebevraždu, zkontroluj všechny márnice ve městě, jestli tam neleží nějaké tlusté tělo.""Zrovna jsem ti chtěla volat. Projela jsem jeho jméno databází a podle celníků jel na dovolenou. Pokusil se dostat ven bez dokladů a tvrdil, že je zapomněl doma u golfových holí. Ale musel se vrátit a zdržel odlet o dvě hodiny."

"Nino, tady Jack. Asi spáchal sebevraždu, zkontroluj všechny márnice ve městě, jestli tam neleží nějaké tlusté tělo.""Zrovna jsem ti chtěla volat. Projela jsem jeho jméno databází a podle celníků jel na dovolenou. Pokusil se dostat ven bez dokladů a tvrdil, že je zapomněl doma u golfových holí. Ale musel se vrátit a zdržel odlet o dvě hodiny.""Bože, kam letěl?"

"Nino, tady Jack. Asi spáchal sebevraždu, zkontroluj všechny márnice ve městě, jestli tam neleží nějaké tlusté tělo.""Zrovna jsem ti chtěla volat. Projela jsem jeho jméno databází a podle celníků jel na dovolenou. Pokusil se dostat ven bez dokladů a tvrdil, že je zapomněl doma u golfových holí. Ale musel se vrátit a zdržel odlet o dvě hodiny.""Bože, kam letěl?""Nerada ti to říkám, ale asi někam do Afriky."

"Nino, tady Jack. Asi spáchal sebevraždu, zkontroluj všechny márnice ve městě, jestli tam neleží nějaké tlusté tělo.""Zrovna jsem ti chtěla volat. Projela jsem jeho jméno databází a podle celníků jel na dovolenou. Pokusil se dostat ven bez dokladů a tvrdil, že je zapomněl doma u golfových holí. Ale musel se vrátit a zdržel odlet o dvě hodiny.""Bože, kam letěl?""Nerada ti to říkám, ale asi někam do Afriky.""Nino, moji ženu a dceru unesli a právě v těchto chvílích možná čekají na smrt..."

Jmenuju se Jack Bauer. A tohle bude ještě oříšek...

Reklama

Výběr článků

Načítám