Hlavní obsah

Autor záhadných monolitů odhalen

Novinky, Jakub Štěpánek

Nejprve se tajemný monolit objevil v Utahu, pak v Rumunsku a tento týden také v Kalifornii. Kdo objekty, z nichž ani jeden už na místě není, postavil, nebylo doposud jasné. Nyní je, zdá se, autor odhalen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadné monolity se postupně objevily na třech různých místechVideo: AP/Reuters

 
Článek

Čtenáři Novinek ve čtvrteční odlehčené anketě většinou tipovali, že instalaci monolitů po světě má na svědomí Miroslav Kalousek, který na svém twitterovém účtu označil výsledek ankety za „slušný”, nejblíže správné odpovědi je ale podle všeho možnost „organizovaná skupina”.

Foto: Novinky

V anketě čtenáři favorizovali zejména českého poslance.

K autorství se přiznal umělec jménem Matty Mo, respektive skupina, která na Instagramu vystupuje jako The Most Famous Artist.

Skupina na svém účtu zveřejnila několik fotek těchto objektů a na jedné z posledních dokonce zájemcům nabízí koupi jednoho z nich. Cenovka za „mimozemský monolit” je stanovena na 45 tisíc dolarů (980 tisíc korun).

Pokud by se ukázalo, že za instalacemi stojí právě Mo, mohl by mít vzhledem k absenci potřebných povolení při jejich výstavbě malér. Právě proto se nejspíš k autorství přiznává jen nepřímo.

Na otázku z několika komentářů, zda stojí za monolity skutečně on, odpovídá: „Pokud tím myslíte NÁS, pak ano.”

Spekuluje se také, zda není autorem pouze dvou amerických monolitů, které jsou na rozdíl od toho rumunského přece jenom propracovanější.

Objevil se další záhadný monolit, tentokrát v Rumunsku

Koktejl

„Bohužel zatím nemohu sdělovat víc podrobností, vzhledem k tomu, že stavby byly ilegální. Slibuji ale víc informací v průběhu dalších dní a týdnů,” odpověděl Mo na dotaz serveru Mashable.

Záhadný utažský monolit zmizel

Koktejl

Zdá se tedy, že v roce 2020 na Zemi mimozemšťané nepřiletí, jak řada lidí po objevu monolitů v utažské poušti, Rumunsku a Kalifornii spekulovala. Jestli se jedná o umění, sebepropagaci či něco jiného, však zatím jisté není.

Reklama

Výběr článků

Načítám