Hlavní obsah

Australská zoo rozlítila zrzky srovnáním s orangutany

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADELAIDE

Australská zoo ve městě Adelaide musela upustit od reklamní kampaně, která nabízela bezplatné vstupy do zoologické zahrady pro všechny lidi se zrzavými vlasy. Zoo tím chtěla zdůraznit, že počet orangutanů na světě ubývá, stejně jako zrzavých lidí. Kampaň se ovšem nesetkala s velkým pochopením.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Přirovnání k orangutanům mnoho lidí rozzlobilo.

Článek

Zoo v Adelaide přišla se sloganem "Zoo zdarma pro všechny zrzky (rangas)". Nabídka se vztahovala na školní prázdniny a měla za cíl dostat do zoo více lidí. Problém byl ale s výrazem ranga, což je zkratka pro slovo orangutan. V Austrálii se tak často říká mírně jízlivě právě všem zrzkům.

"Zdá se, že se naše kampaň setkala tak trochu s negativní odezvou. Lidé jsou v tomto ohledu asi o něco citlivější, než jsme původně předpokládali. Během školních prázdnin jsme spustili kampaň ukazující, že jsou orangutani ohroženým druhem, stejně jako zrzaví lidé," uvedl ředitel ochranných programů Kevin Evans.

"Vzhledem k tomu, jak se lidé v dnešní době stěhují, tak jsou geny, které mají zrzaví lidé přebíjeny těmi, které mají blonďatí a tmavovlasí lidé," dodal Evans.

Zoo od kampaně upustila, ale volný vstup bude zrzků ještě dva týdny nabízet. Zaměstnanci zoo prý nebudou kontrolovat, zda jsou lidé zrzaví od přírody. "Opravdu nebudeme kontrolovat kořínky vlasů, abychom se o tom ujistili," dodal se smíchem Evans.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám