Hlavní obsah

Austrálii sužuje nedostatek mužů

SYDNEY

V australských pobřežních regionech žije výrazně méně mužů než žen. Vyplývá to z analýzy posledního sčítání obyvatel, podle které tato země trpí nebývalým úbytkem mladých mužů.

Foto: Profimedia.cz

Zejména v pobřežních oblastech Austrálie převažuje počet žen značně nad počtem mužů.

Článek

Statistiky podle internetových stránek BBC News odhalují, že v Austrálii nyní žije téměř o sto tisíc více žen než mužů. Nejhorší situace je v pobřežních městech, kam přicházejí ženy ve snaze najít lepší práci a životní styl, zatímco mnoho mužů odchází do zámoří.

Před třiceti lety bylo v Austrálii mužů plno díky tehdejší imigrační politice, která je upřednostňovala. Nyní zase tisíce Australanů ve věku dvaceti až třiceti let odcházejí do zámoří za prací nebo cestovat. Tento nepoměr ve složení mužské a ženské populace může mít dalekosáhlé důsledky.

"Když se podíváte na statistické údaje ve Spojených arabských emirátech, zjistíte, že tam žije kolem dvanácti tisíc Australanů, většinou mužů ve věku od 25 do 34 let," upozorňuje demograf Bernard Salt. "To představuje výrazný odliv konkrétní demografické skupiny z Austrálie"

Na australském venkově je situace zcela jiná. Mnoho mladých žen odtud odešlo ve snaze najít práci ve městech. Zanechaly tam komunity plné mladých mužů. Například ve městě Glenden v severním státě Queensland připadá jedna žena na každých 23 mužů.

Reklama

Související články

Australan vypije měsíčně 2500 lahví piva

Tisíc australských dolarů týdně (více než 14 000 korun) utratí za pivo Australan, který byl už sedmkrát usvědčen z řízení pod vlivem alkoholu. Měsíčně...

Výběr článků

Načítám