Hlavní obsah

Astronauti si na ISS uspořádali olympiádu a královsky se bavili

Uplynulých 14 dní patřilo olympijským hrám v Tokiu a olympijský duch ovládl i Mezinárodní vesmírnou stanici. Současných sedm členů posádky se rozdělilo do dvou týmů a utkali se v řadě disciplín jako dělaných pro stav beztíže.

Olympiáda ve stavu beztíže na ISSVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sportovní přátelské zápolení zaznamenával a zveřejňoval na svém twitterovém účtu francouzský astronaut Thomas Pesquet, agentury pak v pondělí zveřejnily video se záznamem toho nejlepšího.

Sedm astronautů nesoutěžilo podle národností. Když máte pod sebou celou planetu jako na dlani, tak koneckonců zase tak důležité nejsou. Místo toho se astronauté rozdělili na týmy Dragon a Sojuz podle toho, kterou lodí na ISS přiletěli.

Šest mužů a jedna žena se utkali ve čtyřech zbrusu nových disciplínách uzpůsobených velmi omezenému prostoru a stavu beztíže. Foukanou (v originále no-hand ball), kdy tým musí pouze foukáním dopravit pingpongový míček na určené místo, vyhrál tým Dragon. Gymnastiku pak ovládl kosmonaut Pjotr Dubrov, který se při své sestavě dokázal vyhnout jakémukoliv kontaktu se stěnami ISS.

Vzhledem k tomu, že na palubě ISS se nachází Japonec a Francouz, symbolické předání olympijské pochodně se mohlo odehrát i ve vesmíru. Příští olympiádu totiž pořádá právě Francie.

Není jasné, kdo vyhrál zbývající dvě soutěže, synchronizované vznášení a beztížnou ostrostřelbu, všichni astronauté se ovšem královsky bavili.

Ruský kosmonaut natočil odpojení modulu od ISS. Pirs uvolnil místo pro Nauku

Věda a školy

Vesmírné stanici nyní velí japonský astronaut Akihiko Hošide, na palubě se dále nacházejí tři američtí astronauté Shane Kimbrough, Megan McArthurová a Mark Vande Hei, dva ruští kosmonauté Pjotr Dubrov a Oleg Novickij a Francouz Thomas Pesquet.

Reklama

Výběr článků

Načítám