Hlavní obsah

Astronauti instalovali na ISS robotické rameno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VESMÍR

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (ISS) vystoupila ve středu do volného kosmického prostoru. Američan Leroy Chiao a Rus Saližan Šaripov otevřeli výklopné dveře modulu Pirs v 08:43 SEČ. Vycházka trvala zhruba šest hodin. Muži během ní mj. instalovali dvoukloubové robotické rameno a odstranili závady ve fungování kyslíkového generátoru.

Foto: Policie ČR

Nalezené vybavení varny pervitinu.

Článek

Každý z kosmonautů si s sebou do kosmického prostoru vzal přístroje a náčiní, které budou potřebovat pro technické úpravy vně komplexu.

"Leroyi, dávejte na sebe pozor," vzkázali do kosmu pracovníci ruského řídícího střediska u Moskvy v ruštině těsně před otevřením poklopu. "Jenom za to zatáhněte a je to," radil velitel pozemního týmu.

Astronauti během mise instalovali pracovní plošinu na ruském servisním modulu Zvězda. Připevnili tam i dvoukloubové robotické rameno německé výroby Rokviss.

Poblíž umístili i kameru a anténu, aby mohlo být rameno nadále řízeno na dálku pozemními týmy nebo posádkami z paluby kosmické stanice. Prohlédli navíc některé větrací šachty a jejich tah.

Chiao a Šaripov se do volného vesmíru vydají ještě jednou, a to v březnu. Orbitální komplex se v těchto chvílích nachází nad Atlantským oceánem. Pracovní den obou mužů dnes trval celkem 20 hodin. Ve čtvrtek proto budou odpočívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám