Hlavní obsah

Američané a Britové se pošklebují Francii

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PAŘÍŽ/LONDÝN

Záplava vtipů na Francouze, která se vyrojila v posledních dnech v USA, odráží nespokojené reakce amerických politiků i veřejnosti na odpor Paříže k válce proti Iráku. Anekdoty většinou zesměšňují údajnou bojácnost Francouzů a neochotu nasazovat kůži.

Foto: M.Crlová

Snímek fotografky Martiny Crlové

Článek

Deník The New York Post na titulní straně přinesl fotografii prezidenta Chiraka a spolkového kancléře Schrödera s podtitulkem Osa zbabělých lišek.

Vtipy lze zaslechnout kdekoli, například: "Jak se říká sto tisícům Francouzů s rukama nad hlavou? Armáda." Nebo: "Proč nejsou v pařížském Disneylandu ohňostroje? Protože by při odpálení francouzská armáda pokaždé kapitulovala."

I Simpsonovi...

Protifrancouzské vtípky různé úrovně pronikly i do televizních talkshow. Komik Dennis Miller nedávno prohlásil, že "když chtěli naposledy Francouzi důkazy o reálnosti hrozby, přijeli jim i s německými vlajkami až do Paříže". Dokonce v televizním seriálu Simpsonovi se objevil školník, který vítá žáky francouzské třídy slovy: "Bonjour, zbabělí žabožrouti a sýrožrouti."

Zdánlivě nevinný humor však odráží vážnou a bezprecedentní roztržku. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Dennis Hastert otevřeně vyzval k uvalení vyšší daně na dovoz francouzských minerálek Evian a Volvic a k bojkotu francouzských vín. Americké společnosti prý dokonce zvažují neúčast na červnovém aerosalónu v Paříži, který by znamenal vážnou ránu pro hospodářskou výměnu mezi oběma zeměmi, dosahující ročního obratu 30 miliard dolarů. Podle Gallupova ústavu Američané v únoru zařadili Francouze na první místo mezi nejnesympatičtější národy.

Britský The Sun: Chirac je žížala

Britský bulvární deník The Sun dnes zaútočil proti francouzskému zdrženlivému postoji k úderu na Irák přímo v Paříži. Od rána jsou v ulicích metropole nad Seinou zdarma rozdávány výtisky jeho speciálního vydání, na jehož první straně je titulek "Chirac je žížala" a obrázek dešťovky s Chirakovou hlavou lezoucí ze středu mapy Francie.

První strana zvláštního vydání nejčtenějšího britského deníku je ve francouzštině, ostatní jsou v angličtině. Na druhé straně například The Sun píše, že "žížala se schází s netvorem", jímž je podle něj zimbabwský prezident Robert Mugabe. Jeho přítomnost na francouzsko-africkém summitu, který dnes začal v Paříži, totiž vyvolala velké rozhořčení Londýna. [celá zpráva]

"Váš prezident Jacques Chirac se stal ostudou Evropy," píše The Sun ve zvláštní vydání. Běžné výtisky, které jsou dnes distribuovány v Británii, se přitom věnují hlavně popové hvězdě Britney Spearsové a anglické fotbalové modle Davidu Beckhamovi.

Nestydíte se za prezidenta? ptá se deník Francouzů

Britský list francouzskému prezidentovi vyčítá především to, že neustále vyhrožuje použitím veta k zamezení jakékoli vojenské akce, jejímž cílem by bylo naplnění vůle OSN. "Tento postoj je pokrytecký, neboť všichni vědí, že nakonec prezident Chirac podpoří OSN, Spojené státy a Velkou Británii," píše The Sun.

Podle něj se francouzský prezident, který v Británii získal přezdívku "žížala", na mezinárodní scéně "arogantně naparuje", přičemž jeho jediným cílem je dodat své zemi větší důležitosti, než jakou ve skutečnosti má. "Až Saddám Husajn zmizí, Britové a ostatní Evropané se obrátí na Francii a budou si klást otázku, zda je tato země ještě spojencem," píše The Sun.

Zdůrazňuje, že Francouzi i podle Britů zapomněli na to, co dluží ostatním národům, především pak USA a Británii, které jim přispěchaly na pomoc během obou světových válek. "Ve jménu deseti miliónů čtenářů se vás dnes ptáme: nestydíte se za svého prezidenta?" uzavírá speciální "pařížské" číslo deníku The Sun.

Reklama

Výběr článků

Načítám