Hlavní obsah

Amazon stahuje grilovací truhlíky. Po sérii požárů se neukázaly jako dobrý nápad

Novinky, tcs

Internetový obchod stáhl ze svých stránek nabídku balkonových grilů, které lze podobně jako truhlíky na květiny zavěsit na zábradlí. Takzvané „balcony barbecues“ totiž londýnští hasiči spojují se stovkami požárů, ke kterým museli v uplynulých letech vyjíždět.

Foto: Profimedia.cz

Truhlíkový gril je trnem v oku londýnských hasičů (ilustrační foto).

Článek

Výzvu k nepoužívání balkonových grilů uveřejnili londýnští hasiči na svém twitterovém účtu. Grily ze své nabídky odstranily obchody Amazon a Menkind, poté, co byly označeny za bezpečnostní riziko.

Za uplynulé tři roky museli jenom v Londýně vyjíždět hasiči k více než šesti stovkám požárů balkonů či teras. Podle nich se na požárech významně podílí právě truhlíkové grily. Londýnští hasiči jsou během letních měsíců volání ke zhruba čtyřem požárům balkonů týdně.

„Tyhle truhlíky jsou neuvěřitelně nezodpovědný nápad a prodávají se úplně bezstarostně, aniž by si kdokoliv pomyslel, jak nebezpečné vlastně jsou,“ posteskl si zástupce hasičského komisaře Richard Mills.

Mezi požáry, na jehož počátku stál truhlíkový gril, je i požár z letošního května v Deptfordu na jihovýchodě Londýna. Přes sto lidí muselo být evakuováno a 80 hasičů bojovalo s ohněm déle než čtyři hodiny. Tady však lze vinit spíše neopatrné zacházení, protože majitel hned po grilování odložil horký gril do igelitové tašky a nechal na balkoně bez dohledu.

Jak Amazon, tak Menkind navíc slíbili zákazníkům, že pokud balkonový gril zakoupený u nich vrátí, obchody jim vyplatí plnou cenu.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

„Fakt, že obchody tak rychle přistoupily k akci, svědčí o tom, jak velké riziko tyto produkty představují,“ přivítal rozhodnutí o stáhnutí Mills. Na závěr apeloval na veřejnost, aby byla při grilování zodpovědnější.

„Nebuďte příčinou toho, že se vy a vaši sousedé budete muset stěhovat někam jinam jenom kvůli cigaretě nebo grilu,“ varoval Mills.

Reklama

Výběr článků

Načítám