Hlavní obsah

Aligátor Libor v ústecké zoo zamířil do zimoviště

Právo, ape

Vzhledem k teplému počasí mohl být aligátor Libor v ústecké zoologické zahradě až do začátku října ve svém letním výběhu. Ve středu kvůli nastávajícímu ochlazení zamířil do zimoviště v zázemí zoo.

Foto: Zoo Ústí n. L. – Nikola Roštejnská

Stěhování aligátora Libora v ústecké zoo

Článek

I v letošním roce se uskutečnil transport podle předem stanoveného scénáře a díky tomu, že se pravidelně opakuje, je to pro chovatele a ostatní pracovníky zoo již rutinní záležitost.

„Pro úspěšný přesun je zásadní přetáhnout aligátorovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do přepravní bedny. Ta se naloží do auta, což není zcela ,lehká‘ záležitost, neboť Libor váží 146 kg a spolu s bednou váží více než 235 kg,“ uvedla mluvčí zoo Nikola Roštejnská.

Dostává hovězí maso, kuřata či sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka

Libora nyní čeká přibližně osmiměsíční pobyt ve vytápěném zimovišti, kde je udržována teplota i dostatečná vlhkost, k dispozici má i bazén.

„Častěji zde přijímá potravu, dostává zejména hovězí maso, kuřata či sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka. Intervaly krmení se liší podle množství, Libor jednou za tři týdny spořádá asi 5 až 6 kilogramů masa,“ vysvětluje chovatelka Jana Bárnetová.

Libora mohou návštěvníci již desítky let vidět na stejném místě, na rozcestí k pavilonu opic ve spodní části zoo. Je nejstarším zvířetem ústecké zoo. Přišel v roce 1974 ve věku zhruba tří až čtyř let od soukromého chovatele, kdy byl zakoupen za 670 korun československých. Ústecká zoo chová také samici Adélu, která přišla v roce 2013 ze záchranného centra Zoo Plzeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám