Hlavní obsah

Aktivisté si přilepili ruce na slavný obraz od Botticelliho

Tři italští ekologičtí aktivisté se v pátek rozhodli, že přilepí své ruce na Botticelliho mistrovské dílo Primavera. Inspirovali se britskými vandaly ze skupiny Just Stop Oil. Obraz naštěstí nebyl nijak poničen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté se přilepili ke slavnému obrazuVideo: Reuters

 
Článek

K obrazu, který je vystaven ve florentské galerii Uffizi, se přilepili dvě ženy a jeden muž, aby upozornili na klimatické změny. Členové skupiny Ultima Generazione (Poslední generace) před sebou rozvinuli transparent s heslem: "Poslední generace. Žádný plyn, žádné uhlí".

Muž přestrojený za vozíčkářku hodil dort na obraz Mony Lisy

Koktejl

Po protestní akci byli aktivisté z galerie vyvedeni policií. Před svým činem se ale poradili s restaurátory, jak ho provést, aby se vyvarovali jeho poškození. Použili speciální lepidlo na sklo a rámy, které nemohlo obraz vystavený za ochranným sklem nijak poničit.

Aktivisté se inspirovali lidmi ze skupiny Just Stop Oil, kteří si ve středu vynutili uzavření dálnice M25 v obou směrech tím, že vylezli na mostní konstrukci a rozvinuli transparenty. Tato skupina rovněž uskutečnila v uplynulém měsíci podobné protesty v galeriích v Glasgow, Manchesteru nebo Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám