Hlavní obsah

Agresivní druh Trintignantové zpraven o její smrti

Novinky, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/VILINIUS

Francouzskému zpěvákovi Bertrandu Cantatovi, který přetrvává ve vězeňské nemocnici v litevském Vilniusu, bylo v pondělí sděleno, že jeho partnerka Marie Trintignantová v pátek zemřela. Cantat je podezřelý z toho, že jí vážné poranění hlavy, které bylo příčinou smrti, během divoké hádky způsobil. Dnes zveřejněná pitevní zpráva toto podezření podpořila.

Foto: Jiří Růzha

festival Umíme se bavit 2012 - finále odpoledního programu

Článek

"Informoval jsem jej o Mariině smrti. Plakal," citoval zpravodajský server Yahoo Cantatova litevského advokáta doktora Papirtise.

Devětatřicetiletý zpěvák rockové skupiny Noir Désir je od minulého týdne v předběžné vazbě. V pátek byl hospitalizován ve vězeňské nemocnici kvůli svému křehkému duševnímu zdraví. "Je lepší, když je pod dohledem lékařů," prohlásil advokát Papirtis. Podle lékařů trpí typickými abstinenčními příznaky vypovídajícími o jeho drogové závislosti.

Pitva zvýšila podezření vůči Cantatovi

Příčinou krvácení do mozku, hlubokého bezvědomí a následné smrti Marie Trintignantové (41) jsou rány na hlavě. Uvedli to lékaři ve své zprávě o pitvě francouzské herečky, která zemřela minulý pátek na soukromé klinice v Neuilly-sur-Seine u Paříže.

Lékaři nalezli na hlavě stopy více úderů, ne pouze jednoho, jak se dosud soudilo. Závěry pitvy, jež jsou zatím předběžné, ale nevyloučily, že některá rána či rány mohly být i důsledkem pádu. V každém případě výsledky pitvy jen podpoří podezření vůči rockovému zpěváku Bertrandu Cantatovi, který ji měl udeřit či zbít po předchozím sporu předminulou neděli v jednom z hotelů litevské metropole Vilniusu. 

Cantat připouští hádku i boj, ale odmítá označení zločin. Řekl, že šlo o "šílenství" a "nehodu".

Cantat se pokusil o sebevraždu

Bertrand Cantat byl poprvé hospitalizován těsně po Marie Trintignantové, v noci z 26. na 27. července. Podle zpěvákovy bývalé družky a členky skupiny Noir Désir Christine Aradiové se pokusil o sebevraždu. "Viděli jsme ho (Cantata) v nemocnici po jeho pokusu o sebevraždu. Tamější podmínky byly hrozné. K pacientům, kteří se pokusili o sebevraždu, se tam chovají jako ke zvířatům. Jsou přivázáni k posteli a nemohou ani jíst, ani pít," tvrdí Aradiová.

Že se Cantat snažil zabít, si myslí i kytarista skupiny Noir Désir Serge Teyssot-Gay. Na přímou otázku, zda se Bertrand pokusil o sebevraždu, odpověděl: "Ano, určitě."

Cantat byl tehdy přijat na toxikologické oddělení. V médiích se objevily informace, že byl pod vlivem heroinu. Jeho obhájce o ničem takovém neví. "Neviděl jsem výsledky toxikologického vyšetření. Jediné, co k tomu mohu říci, je, že mi Bertrand Cantat řekl, že drogy nebere," prohlásil doktor Paparitis.

Cantat bude možná převezen do Francie

Francouzská ambasáda ve Vilniusu informovala, že Cantatovi ve vězeňské nemocnici předepsali léky proti úzkosti. "Má velké psychické problémy, je v depresi. Naše hlavní starost teď je, aby si nesáhl na život. Lékaři ho bedlivě sledují," sdělil nejmenovaný zdroj z diplomatických kruhů.

V nemocnici má podle zdrojů z věznice Bertrand Cantat zůstat nejméně do dnešního dne. Pokud se prokáže jeho vina na hereččině smrti, riskuje podle litevských zákonů okolo deseti let vězení. Cantat je ochoten za své činy pykat, ale ve Francii.

Do Litvy mají dnes dorazit francouzští vyšetřovatelé a Cantatův obhájce, aby se seznámili se všemi materiály o tragickém incidentu a prozkoumali možnost vydání zpěváka do Francie k dalšímu vyšetřování. Vyšetřovací vazba, již na něj uvalil litevský soud, skončí 14. srpna.

Trintignantová milovala vášeň

Herečka Marie se se zpěvákem Bertrandem seznámila letos v únoru na jednom natáčení. Byla to prý láska na první pohled a natolik silná, že Cantat opustil svoji dosavadní družku Christinu, která mu krátce předtím porodila druhé dítě, a Trintignantová odešla od svého muže, otce svých dvou nejmladších dětí.

Podle francouzského časopisu Paris Match bez sebe nemohli milenci být. Proto Cantat zrušil své závazky a odjel s Marie na natáčení filmu Colette do Litvy. "Miluji vášeň," prohlásila před pár týdny Trintignantová a pokračovala: "Teď chci lásku, která vydrží, na níž lze stavět." Do Litvy odjeli v květnu a vše se zpočátku zdálo v nejlepším pořádku.

Důvod osudné hádky v pondělí zveřejnil hereččin bratr Vincent. Na dotočné, která se odehrála den předtím, se mu prý Bertrand Cantat svěřil s tím, jak moc žárlí na Mariina bývalého manžela Samuela Bentrichta a na čas, který herečka tráví natáčením.

Po Trintignantové zůstali čtyři synové. Sedmnáctiletého Romana měla s bubeníkem Richardem Kolinkou, jedenáctiletého Paula s hercem Francoisem Cluzetem, sedmiletého Léona a pětiletého Julese s manželem, dramatikem Samuelem Benchtritem.

Pohřeb bude ve středu

Poslední rozloučení s Marie Trintignantovou je naplánováno na středu. Napřed bude pro zvané od 10:30 v divadle Edouarda VII. a posléze od 14 hodin na slavném pařížském hřbitově Pere Lachaise.

Nadine Trintignantová, matka Marie, informovala, že film Colette, ve kterém Marie hrála hlavní roli, bude dokončen a vysílán francouzskou televizí France 2 tak, jak bylo plánováno. Scény, které nebyly dosud natočeny, prý nejsou důležité. Hereččina matka chce film dokončit, aby mohl být odvysílán jako pocta její zesnulé dceři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám