Hlavní obsah

Zjistila, že je těhotná. Do 10 minut porodila

Novinky, pal

To si tak jdete do koupelny a najednou porodíte. Instagramová modelka z Austrálie na začátku listopadu dala život dítěti, o kterém netušila, že ho nosí pod srdcem. Malá holčička dostala jméno Isla.

Foto: Profimedia.cz

O těhotenství nevěděla až do poslední chvíle (Ilustrační foto)

Článek

Málokdy se stane, že by si žena skutečnosti, že otěhotněla, všimla hned. Většinou to pár dnů, ale spíše týdnů trvá. Že by si ale vlastního těhotenství všimla jen pár minut před porodem, to se stává opravdu zřídka.

Právě to se stalo instagramové modelce Erin Langmaidové. Že je těhotná si uvědomila v koupelně, deset minut před tím, než porodila na podlaze. 23letá modelka dál po celou dobu těhotenství žila veselým životem, svůj instagramový profil plnila odvážnými selfíčky, a tak jde o zajímavou dokumentaci, jak také může vypadat 37 týdnů těhotenství.

Myslela, že se jí nedaří shodit „vánoční“ váhu

Její příběh je extrémním příkladem známého, ale poměrně ojedinělého jevu, kterému se říká kryptické těhotenství. Jedná se o stav, kdy žena neví, že je těhotná, a tuto skutečnost často zjistí až po 20. týdnu gravidity.

Nejstarší rodička na světě? Žena v 74 letech porodila dvojčata

Koktejl

Kryptické těhotenství postihuje zhruba jednu z pětistovky žen, přičemž mnoho nastávajících maminek pociťuje běžné příznaky těhotenství, jako je nárůst hmotnosti, hormonální nerovnováha, nepravidelná menstruace nebo křeče. Jen výjimky to však přikládají graviditě.

U Erin Langmaidové je však zajímavé, že kromě drobného přírůstku na váze dál pravidelně menstruovala, a navíc po celou dobu brala antikoncepční pilulky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

🌗

Příspěvek sdílený Erin Langmaid (@erinlangmaid), Říj 28, 2019 v 1:53 PDT

„Myslela jsem, že jsem nedokázala shodit váhu po Vánocích, nikdy by mě nenapadalo, že jsem těhotná,“ svěřila se pro televizi CBS.

Jev je i pro lékaře stále záhadou

„Jde asi zatím o nejtěžší týden našeho života,“ řekla Langmaidová. Tu v koupelně s malou Islou, jak zdravé, více jak 3,5 kila vážící děvčátko pojmenovala, našel její přítel Dan Carty.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

Naštěstí byl zrovna ve vedlejším pokoji, když zaslechl výkřiky z koupelny a našel svou přítelkyni s něčím, co tedy rozhodně nečekal – se svým dítětem. Proč ke kryptickému těhotenství dochází, se neví.

Tento jev je znám řadu let, ale lékaři mu zatím příliš na kloub přijít nedokázali. Podle některých lékařů za to může zvláštní umístění placenty, které matce mimo jiné brání v tom, aby vnímala pohyby dítěte.

Reklama

Výběr článků

Načítám