Hlavní obsah

Nejstarší rodička na světě? Žena v 74 letech porodila dvojčata

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věk je jenom číslo. Alespoň to potvrdila Indka Erramatti Mangayammová, která se ve svých 74 letech stala poprvé matkou, nepřekvapivě tou vůbec nejstarší na světě. A narodila se jí rovnou dvojčata, píše server The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Indka z města Haidarábád prý prošla menopauzou už před 30 lety. K otěhotnění jí pomohly výdobytky moderní medicíny, konkrétně metoda oplodnění ve zkumavce, kdy dojde k oplodnění vajíčka spermií mimo tělo. Teprve poté se umístí do ženiny dělohy. „Nedokážu své pocity vyjádřit slovy,“ řekla Mangayammová po porodu, který proběhl císařským řezem.

„Díky těmto dětem jsem teď kompletní a mé dlouhé čekání je konečně u konce. Nikdo mi už nemůže říct, že jsem neplodná,“ radovala se žena, která kvůli svému věku musela celé těhotenství strávit v nemocnici pod dohledem lékařů. K podstoupení metody oplodnění ve zkumavce prý přikročila, když zjistila, že její sousedka tímto způsobem otěhotněla v 55 letech.

Kojit nebude

Operace šla podle vedoucího lékaře Sanakayyaly Umashankara hladce. „Matka i děti jsou zdravé a postup neprovázely žádné komplikace. „Nicméně jsme matku přesunuli na jednotku intenzivní péče, abychom jí ulevili od stresu, kterým v posledních hodinách prošla,“ dodal lékař s tím, že žádné zdravotní komplikace by neměly nastat ani v šestinedělí.

Jediné, co žena nebude moct svým dětem kvůli pokročilému věku dopřát, je kojení. „Ale žádné obavy, děti můžeme krmit mlékem z banky s mateřským mlékem,” řekl lékař.

Mangayammová, nyní už nejstarší matka na světě, vyfoukla prvenství Španělce Marii del Carmen Bousada de Larové. Ta poprvé porodila ve věku 66 let, shodou okolností rovněž dvojčata.

Reklama

Výběr článků

Načítám