Hlavní obsah

V Táboře vytvořilo 282 jednookých lidí světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Celkem 282 jednookých lidí a čtyři psi s převázaným okem se v sobotu sešli v areálu Housova mlýna v Táboře. Návštěvníci Festivalu historických bojovníků tak ustanovili nový světový rekord, kdy se na jednom místě objevilo nejvíc lidí s páskou přes oko.

Článek

Kvůli rekordu se však účastníci festivalu oslepit nenechali. Část zorného pole si jen po vzoru husitského vůdce Jana Žižky překryli pruhem černé látky. Za tři roky bude akce zapsána do české knihy rekordů a kuriozit, řekl Vilém Doležal z agentury Dobrý den, která na rekordy v tuzemsku dohlíží.

"Bohužel psi se do rekordu nezapočítají, podmínkou byli jen lidé. Maximálně se mohou napsat jako bonus," uvedl rozhodčí pelhřimovské agentury. Strůjci rekordu nic neponechali náhodě a pásky přes oko rozdali všem návštěvníkům rovnou se vstupenkou. Zaslepeni na jedno oko tak byli jak mimina v kočárcích, rodiče s malými dětmi, tak i přítomní rytíři a čeládka.

"Z historicky věrohodných dobovek nás už přepadla únava. Historii jsme proto začali pojímat trochu s humorem v duchu toho, že nevylučujeme poučení, ale naším krédem je smích," řekl organizátor festivalu Petr Nůsek.

Festival přilákal během odpoledne kolem 500 lidí. Jeho součástí byly ukázky soubojů šermířů, gladiátorů, mušketýrů či soutěž šermířských choreografií a exhibice škol historických bojových umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám