Hlavní obsah

Myši prý sýr nesnášejí, milují čokoládu

Novinky, Famous.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nalákat myš na sýr je stejná bláhovost jako přilákat ježka na jablko. Drobní hlodavci totiž sýr nemají rádi, naopak nepohrdnou kouskem rohlíku. A tvůrci pohádek budou muset podle britských odborníků napříště počítat s tím, že spojení myš a sýr je nesmysl. Naopak mnohem raději své hlodáky zakousnou do sladkého dortíku nebo čokolády než do cihly voňavého eidamu.

Foto: ČTK

Dávat myším do pastiček čokoládu je mnohem učinnější než kousek eidamu, tvrdí vědci.

Článek

Myším totiž chutnají veškeré potraviny obsahující cukry, ať už ty jednoduché ve formě glukózy, fruktózy či sacharózy - řepného cukru, tak ve formě polysacharidů - mezi nimi škrobů. Na sacharidy jsou bohaté především obiloviny a sladkosti. Sýr naopak obsahuje jen malé množství mléčného cukru - laktózy.

Vědci z Manchester Metropolitan University tvrdí, že sýrová posedlost myší je stejný mýtus jako ježci s jablíčky a hruškami na svých bodlinách.

Zatímco ježci jako hmyzožravci by na bílkoviny bohatým sýrem nepohrdli, myši naopak dávají přednost na cukry bohatému ovoci, obilovinám a cukrovinkám. Vědci z Anglie prokázali, že myši dokonce odmítají pozřít potraviny, které po sýru jen voní či chutnají a ve skutečnosti ho neobsahují.

"Lidé předpokládají, že myši mají rády sýr. Jenže myši se na Zemi vyvíjely, aniž nějaký sýr a jemu podobné látky znaly. Tito hlodavci reagují silně na vůni, strukturu a chuť potravy, sýr je něco, co se v jejich přirozeném prostředí nevyskytuje, a proto se mu vyhýbají," tvrdí přední britský etolog David Holmes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám