Hlavní obsah

Vendulka utěšitelka se ráda svléká a jde k volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eva Jeníčkové alias Vendulka utěšitelka z "básníků" alias Ava Jansen se chytí každé šance. Jako herečka v Los Angeles ví velmi dobře, co to znamená dostat příležitost. Musí se využít - když to ale nevyjde, není to důvod k zoufalství.

Článek

"Při castingu na jednu postavu v průměru pozvou 150 herců. Polovina může tu roli hrát. Když tomu dáte vše, potom to už nezáleží na vás, ale na tom, jak jsou obsazené partnerské role nebo jaké vizuální představy mají režisér a producent," říká jednačtyřicetiletá Eva Jeníčková. V Hollywoodu má za sebou řadu rolí ve filmech různé kvality (Diary of Sex Addict,  Hidden Agenda, Man on the Moon). 

Vystupuje v reklamách a v komerčním modelingu a zazářila i jako průvodkyně pořady o závodních autech Champ Cars a o profesionálním hráči počítačových her.

Právě pro tyto projekty změnila image a z brunetky se stala dlouhovlasou blondýnkou. S radostí vzpomíná na angažmá v divadelních muzikálech Cats v Hamburku a Ragtime v Los Angeles a ve Vancouveru. "Miluji divadlo a tu elektřinu, kterou se nám to podařilo nabít při Ragtimu," vyznala se absolventka pražské DAMU.

Když pár měsíců před listopadem 1989 odjížděla na Fulbrightovo stipendium do New Yorku, ani jí nepřišlo, že opouští slibnou kariéru. Za sebou měla výrazné role v Básnících, ve filmovém Rumburakovi, v populárním snímku Sněženky a machři a řadu postav v dalších filmech. "Věděla jsem, kolik je za oceánem dveří na otevřeni. A vadil mi tehdejší komunismus," vzpomíná.

Pohovor s estébákem

S režimem měla své zkušenosti. Nejen, že dostat povolení k vycestování na stipendium trvalo rok a půl, ale už i předtím se ji snažila získat ke spolupráci Státní bezpečnost. "Tenkrát jsem předvedla jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů na to, abych si zachránila krk," vypráví. Při výslechu na StB si nejdříve myslela, že by policista chtěl vědět, co se dělo při zájezdu Vysokoškolského uměleckého souboru do USA.

"Ale pravda byla jinde. Evidentně četli moji poštu. Zeptal se mě, zda jsem napsala 'Dear Mark' anglickému kulturnímu atašé." Sebevědomě prý odpověděla: "Já nespím s ženatými muži!" To ho podle Jeničkové úplně vyvedlo z míry. "Nakonec z něho vylezlo, že chtějí, abych pro ně vyzvídala mezi americkými a britskými diplomaty. Začalo jít do tuhého. Nasadila jsem Vendulku a vykroutila se točením filmu, televizí, divadlem a tím, že 'prostě nemám čas'."

Po odchodu musela podepsat, že o tom nebude s nikým mluvit. "Bylo mi na zvraceni. Došlo mi, ze určitě mají i štěnice na telefonu. Tak jsem doma zdvihla sluchátko a všem známým řekla, co se mi právě přihodilo. A dali mi pokoj," zavzpomínala se smíchem. Dnes by se ovšem do svých materiálů u StB ráda podívala.

Sametovou revoluci sledovala v New Yorku v televizi. "Okamžitě bych se byla rozjela domů, ale měla jsem sotva na jídlo a nájem, natož pak na letenku." Od té doby se ovšem už mnohokrát vrátila, a to i před českou kameru v pátém díle Básníků či nedávno do Banánových rybiček. Nyní překládá do češtiny scénář svého manžela Marka Mikity, o němž bude jednat s ČT. Nevylučuje ani další filmování v Praze, ale podrobnosti nechce prozradit.

Do toho ještě píše knihu "o systému flexibility a životosprávě", protože věří, že "správná, byť radikální, nutriční podpora může léčit i rakovinu". Sama nepije alkohol, nekouří a vyhýbá se cukru a lepku. Věnuje se i bojovým uměním, v nichž je její manžel uznávaným mistrem. V polovině května dostala modrý pásek druhého stupně. Udržuje si dokonalou postavu, což potvrdily i fotografie v dubnovém čísle českého vydání časopisu Playboy.

K volbám jde

Nahota před kamerou jí problémy nedělá. "I když jsem tam takzvaně sama za sebe, pořád jsem schovaná za postavou - tentokrát za image Playboye," říká. Dvorní fotograf časopisu Steve Wayda byl prý překvapen její uvolněností, samozřejmostí a profesionalitou. Negativních reakcí se nebála. "Tady v Americe je to prestižní věc," dodává. Nezastírá ale, že jde i o peníze. "Práva na fotky patří mně a budu je tvrdě uplatňovat," prohlašuje.

I když žije už léta v zahraničí, má stále české občanství a pravidelně sleduje dění v České republice. Jako jeden z mála Čechů v USA odpovídá na otázku, zda půjde k nadcházejícím volbám do české Poslanecké sněmovny, bez zaváhání: "Samozřejmě!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám