Hlavní obsah

Zeman a Fencl pozvali část ČSSD na zabíjačku

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Žerty na adresu úspěšných i neúspěšných, kritika, debaty vážné, ale hlavně dobrá nálada, takový byl scénář sobotní zabíjačky u bývalého ministra zemědělství Jana Fencla.

Článek

Na Slovácký statek u Hodonína přijeli bývalí i dnešní poslanci a ministři ČSSD, aby debatovali u zabíjačky, slivovice ročníku 1999 a vína, již z letošní úrody. "Bavíme se o vážných problémech a současně si vykládáme vtipy," uváděli. 

Jeden vtip, velmi aktuální byl, že jsme s překvapením zjistili, že obecně známý zemědělský odborník s množstvím publikací o živočišné i rostlinné výrobě byl nedávno určen jako ministr zemědělství," řekl expremiér Miloš Zeman na adresu Jana Mládka. Žertům neunikl ani současný premiér. "Jaký je rozdíl mezi Paroubkem a kalkulačkou? Paroubek má čtyři funkce navíc a žádnou paměť," zaznělo z úst stranických kolegů. Autor však nechtěl být jmenován.

Expremiér fintou odradil Ratha od stávky lékařů

To Zeman se k výrokům hlásil. Vzpomněl, jak předseda Lékařského odborového klubu David Rath při jednání o požadavcích lékařů hrozil stávkou. Zeman mu pověděl pravdivou historku.

"Řekl jsem mu: pane prezidente, protože u nás je už prezidentem skoro každý, v roce 1961 v izraelském městě Haifa měsíc stávkovali lékaři. Po uplynutí měsíce úmrtnost v Haifě klesla o padesát procent. Rath se rozloučil a odešel, stávka nebyla. Samozřejmě že politik musí mluvit pravdu, ale nemusí říkat úplné informace. Ten pokles úmrtnosti byl způsoben tím, že během stávky byli těžcí pacienti z haifských nemocnic odvezeni jinam. Vašim prostřednictvím teď doplňuji svoji tehdejší konverzaci s panem Rathem," bavil se Zeman.

Podle Fencla se skutečně bavili o všem možném, ale také se vážně zabývali současnou situací. "Neubráníme se tomu, abychom se neinformovali o problémech, které vidíme," řekl Fencl. Řešení jsou často snadná, ale přesto nejsou potíže řešeny optimálně. Pozvání na zabíjačku po konzultaci se Zemanem Fencl adresoval lidem z první a dosud poslední úspěšné vlády Miloše Zemana od roku 1989. Pak prý přišla dvě méně úspěšná obsazení kabinetu.

Špidla a Gross neúspěšní

"Ono označení se týkalo především posledních dvou premiérů, tedy Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse, kdy jsme s lítostí konstatovali, že jejich vlády bohužel byly neúspěšné a jak známo, boží mlýny nám daly za pravdu," řekl Zeman. "Trochu bych se zastal těch dvou vlád. Když se mě ptali, co přinesl Špidla a Gross do České republiky, tak mnoho nového a mnoho dobrého".

Bohužel, co bylo nové, to nebylo dobré a co bylo dobré, nebylo nové," přidal se poslanec Robert Kopecký.

Zeman a lidé z jeho okolí tvrdí, že jsou ochotni pomoci ve volbách, ovšem ne každému. Jen lidem, kteří mohou být užiteční a ne těm, kdo chtějí kandidovat na poslance jenom proto, že by se ničím jiným neuživili.

"Já bych si přál, aby byli vybráni kandidáti, za nimiž jsou výsledky zejména lidé, kteří mají zkušenosti z komunální a regionální politiky a abychom se konečně zbavili vyžírků a podrazáků, i když vím, že to bude velice těžké," řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám