Hlavní obsah

Louvre zakázal fotografování Mony Lisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Návštěvníci pařížského muzea Louvre si už nemohou fotografovat jeho nejslavnější exponát - Leonardův obraz Mona Lisa - ani některá další známá díla. Ředitelství muzea zakázalo fotografování a filmování na jeho nejfrekventovanějších místech. Zdůvodnilo to snahou zajistit větší plynulost prohlídek. Zákaz by se měl dál rozšiřovat.

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

Článek

Už od minulého měsíce platí zákaz fotografovat a filmovat v nedávno restaurované Apollonově galerii, v sálech Denonova křídla, kde je soustředěno italské, španělské a francouzské malířství a kde je tedy i Mona Lisa, a v prostoru, kde je vystavena slavná socha okřídlené Niké Samothrácké.

Vedení muzea argumentuje tím, že fotografující a filmující návštěvníci, jejichž počet se prudce zvýšil po nástupu digitálních kamer, brání v plynulé prohlídce ostatním. Poukazuje i na časté užívání blesku, který může vystavené obrazy poškodit.

S cílem zajistit respektování zákazu byl v uvedených prostorách posílen dozor. Muzeum nejde tak daleko, aby zřídilo úschovnu fotoaparátů, a nehodlá je ani zabavovat těm, kdo budou přistiženi, jak zákaz překračují.

Fotoamatéři jsou rozzlobeni

Do Louvru chodí v průměru 30 000 lidí denně a před nejznámějšími exponáty pravidelně nebývá k hnutí. Zvlášť se to týká Mony Lisy. Byla sice nedávno přestěhována do velkého Stavovského sálu, který jí skýtá důstojnější podmínky, ale hrozen lidí před ní je stále stejný.

Zákaz vzbudil rozezlené reakce některých fotoamatérů, kteří vedení muzea předhazují, že mu jde hlavně o to, aby neklesl prodej fotografií a dalších videomateriálů v muzejních prodejnách. I v tisku se objevil nesmělý dotaz, zda věc nešla řešit jinak, například zřízením zvláštního prostoru pro fotografy u Mony Lisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám