Hlavní obsah

Diana si prý fotografy sama objednala

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská princezna Diana si sama objednala dotěrné fotografy, kteří ji pronásledovali až do osudného pařížského tunelu. Chtěla, aby jejich snímky podnítily žárlivost jejího bývalého milence. O tragédii v Paříži to tvrdí osobní strážce jejího bývalého přítele Dodiho al-Fayeda.

Článek

"Snažila se ze všech sil, aby na sebe strhla pozornost svého někdejšího přítele, chirurga Hasnata Khana. I poté, co ukončil jejich románek, zůstala do něho zamilovaná až po uši," řekl německému listu B. Z. bodyguard Kez Wingfield.

Ten pracoval pro Mohameda al-Fayeda, egyptského miliardáře a otce posledního Dianina přítele Dodiho al-Fayeda. Poslední srpnový den roku 1997 mu jeho zaměstnavatel přikázal, aby střežil jednu z nejsledovanějších dvojic té doby - Dianu a Dodiho. "Podivoval jsem se, jak mohli paparazziové nalézt Dianu a Dodiho na večeři v hotelu Ritz. Pak mi řekli: princezna je informovala," vzpomíná Wingfield.

Mercedes, jímž nakonec z hotelu Ritz odjeli, skutečně fotografové pronásledovali. Vůz narazil do betonového pilíře v tunelu pod mostem Alma. Při nehodě kromě nich zahynul řidič Henri Paul, v jehož krvi byla trojnásobně překročena povolená hladina alkoholu.

Princezna chtěla vzbudit žárlivost

Nebylo to ostatně poprvé, co Diana využila média, aby vzbudila v Khanovi žárlivost. "Před cestou do Paříže podnikli Dodi a Diana devítidenní plavbu na jeho jachtě Jonikal po Středozemním moři. Jednou jsme ji varovali, že se k nám blíží člun plný fotografů. Šla do kabiny, převlékla se do ještě přiléhavějších plavek a posadila se na palubu," vybavuje si Wingfield.

Podle něj Diana Dodiho určitě nemilovala, spíš se jí jen hodil v jejích záměrech. "Jinak by se nestalo, že se třeba celý den neviděli."

Mýtus slábne

V pařížském tunelu, na místě tragédie, se ve středu vršily kytice květin, fotografie Diany a plyšové hračky od dětí. V Británii si několik desítek princezniných ctitelů našlo cestu k londýnskému Kensingtonskému paláci, někdejšímu sídlu princezny.

"Milovala jsem ji a budu ji pořád milovat," svěřila se Rose Fateová. John Chandler ze Stratfordu je přesvědčen, že právě letos, kdy se Dianin exmanžel princ Charles znovu oženil, dostala vzpomínka na Dianu nový rozměr.

Britské seriózní deníky však výročí smrti přešly bez výraznějšího zaznamenání. Jejich vlažný zájem považují znalci královského dvora i žebříčku celebrit za přesvědčivý důkaz toho, že mýtus Diany pozvolna ztrácí na síle.

Reklama

Související témata:

Související články

Diana prý zemřela kvůli těhotenství

Princezna Diana zemřela, protože čekala dítě s přítelem Dodi al Fayedem. Alespoň to tvrdí otec Dodiho, Mohamed al Fayed, který znovu rozpoutal spekulace...

Vyšetřování smrti Diany vyjde na milióny eur

Až 2,9 miliónu eur bude stát britskou policii vyšetřování smrti princezny Diany, která v srpnu 1997 zahynula při silniční nehodě v Paříži. Uvedla to britská...

Výběr článků

Načítám