Hlavní obsah

Noční oblohu oživí padající hvězdy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Při pohledu na noční oblohu už dnes můžeme vidět tzv. padající hvězdy. "Ve skutečnosti jde o meteory. To jen lidově se jim říká padající hvězdy," řekl Právu ve středu Jakub Rozehnal z pražské Štefánikovy hvězdárny na Petříně.

Článek

"Jde o meteorický roj Perseid, jehož maximum letos připadá na noc z 12. na 13. srpna, to je z příštího pátku na sobotu. Během té noci bychom mohli spatřit až 40 tzv. padajících hvězd za hodinu," řekl astronom. Měsíc v tu noc bude v první čtvrti a zapadne před 23. hodinou letního času. Nejpříhodnější podmínky pro pozorování proto nastanou kolem půlnoci, kdy už Měsíc nebude rušit.

Rozehnal zdůraznil, že jako meteor se označuje světelná stopa, která vzniká při vlétnutí tělesa z meziplanetárního prostoru do zemské atmosféry.

"Třením o vzduch ve výšce sto kilometrů nad zemským povrchem se tělíska rozžhavují na teplotu několika tisíc stupňů a zanechají za sebou stopu ionizovaného plynu, který září," řekl Rozehnal.

Protože jde o relativně úzký proud částic, zdá se, jako by meteory vylétaly z jednoho místa na obloze. Podle souhvězdí, v němž toto místo leží, jsou i pojmenovány. V tomto případě se jedná o souhvězdí Persea, a proto meteorický roj Perseid.

Pozorování pouhým okem

"Už dnes za jasné noci můžeme sem tam nějakou padající hvězdu vidět. Já osobně jsem zatím ale viděl pouze jednu," řekl Rozehnal.

Při pozorování meteorů nepotřebujeme žádný dalekohled. Stačí najít si odlehlé místo, kde nesvítí pouliční lampy a je vidět obzor. Meteory uvidíme po celé obloze. Rozehnal ještě řekl, že souhvězdí Persea je na severovýchodě, ale přímo tam se dívat nemusíme.

Jen není jasné, zda nám bude k pozorování padajících hvězd přát počasí. Podle výhledu meteorologů má být kolem 12. srpna poměrně hodně oblačnosti. Očekává se také déšť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám