Hlavní obsah

Sourozenci odmítají platit daně. Je to proti Boží vůli, tvrdí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tasmánský soud ve čtvrtek nařídil dvěma sourozencům zaplatit 2,3 milionu australských dolarů (zhruba 37 milionů korun) australskému daňovému úřadu. Sourozenci neplatili daně od roku 2011, kdy podle svých slov prozřeli a uvědomili si, že placení daní je „proti Boží vůli“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fanny Alida Beerepootová a její bratr Rembertus Cornelis Beerepoot stanuli před soudem, protože každý z nich v roce 2017 nezaplatil částku 930 tisíc australských dolarů (14,9 milionu korun), kterou jim vyměřil daňový úřad za neplacení daní od roku 2011. Informoval o tom server australské televize ABC.

Hluboce věřící sourozenci, křesťanští misionáři, se před soudem hájili tím, že zákony Boží jsou nadřazeny nařízením pozemským, konkrétně zákonům Commonwealthu a nařízením australského daňového úřadu. „Přesunutí naší věrnosti od Boha ke Commonwealthu by znamenalo postavit se Bohu, tudíž porušit první přikázání,“ argumentoval před soudem Rembertus Beerepoot.

Dodal, že už se dopisem obrátil na britskou královnu (jež je stále stejně jako například v Kanadě formální hlavou státu) a na premiéra s tím, aby přehodnotili dosud platnou legislativu.

Podle Beerepoota vše patří Bohu a nikoliv lidem, natož daňovému úřadu.

Není to poprvé, co měli sourozenci trable se zákonem. V roce 2011 úřady zabavily jejich pozemek o rozloze zhruba tří hektarů a prodaly ho v dražbě, protože sourozenci odmítali platit daň z nemovitosti.

„Daně platit nebudeš” se v Bibli nepíše

Soudce však na tuto poněkud zvláštní argumentaci nepřistoupil. „Jestli mi nemůžete najít pasáž v Bibli, která uvádí ´Daně platit nebudeš´, chápete, že mám problém najít nějaký bod, ze kterého bychom se mohli odrazit?“ snažil se vysvětlit sourozencům soudce Stephen Holt.

Dodal, že věří, že pohnutky sourozenců jsou vedeny opravdovou vírou spíše než pokusem podvodně se daním vyhnout. „Nicméně z mého pohledu Bible říká, že civilní záležitosti a Boží právo fungují ve dvou rozdílných rovinách,“ uzavřel soudce.

Holt následně sourozencům nařídil zaplatit sourozencům 1,15 a 1,16 milionu dolarů (18,4 a 18,6 milionů korun). Kromě doplacení daní musí sourozenci uhradit ještě soudní poplatky, penále a úroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám