Hlavní obsah

Skupina Indonésanů terorizovala na pláži největší želvu světa

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kožatka velká, největší a také nejohroženější mořská želva si po nakladení vajec na pláži Asukweri na ostrově Waigeo v Indonésii vytrpěla své. Všimla si jí totiž skupinka místních obyvatel, které nenapadlo nic lepšího než se projet na jejím hřbetě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina Indonésanů se střídá v jízdě na krunýři kožatky velkéVideo: AP

 
Článek

Záběry ukazují, jak se Indonésané střídají v „jízdě“ na krunýři nebohého plaza, který se snaží dostat zpět do moře.

Podle svědka se incident stal 5. července poté, co želva na pláži položila svá vejce. Indonéské úřady zatím k události nezaujaly žádné stanovisko.

Kožatka velká je nejohroženější a největší mořská želva, délka jejího krunýře může dosáhnout až 2,13 metru a vážit může kolem 600 kg. Největší známý exemplář vážil 916 kg.

Populace kožatek v Pacifiku prudce klesá

Kožatky migrují napříč oceány a lze je spatřit právě v Indonésii. Během reprodukční sezóny na ně lze narazit blízko pláží. Jinak tento druh, specializovaný na konzumaci medúz, obývá převážně volné moře.

Zvíře se umí při hledání potravy potopit až do hloubky 1280 metrů, čímž je prokazatelně nejhlouběji se potápějícím plazem.

V současné době populace kožatek především v Pacifiku prudce klesá a hrozí jim vyhynutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám