Hlavní obsah

Klimatické změny ohrožují až 40 procent primátů, varuje studie

Novinky,

Devastující sucho na jedné straně, ničivé tropické cyklony (bouřkové víry) na straně druhé. Právě zvyšující se četnost i intenzita těchto extrémů v počasí spolu s rostoucími průměrnými teplotami zapříčiňují, že jsou nejbližší lidští příbuzní čím dál více ohrožováni vyhynutím. Na novou studii, která se problémem primátů zabývá, upozornila zpravodajská stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

K silně ohroženým druhům patří i orangutan sumaterský.

Článek

„Při stávajícím tempu klimatických změn bude téměř 40 procent primátů na Zemi ohroženo extrémními povětrnostními událostmi, které doprovázejí vzrůstající teploty,” cituje CNN studii.

A jelikož hned 60 procent primátů už je z důvodu ztráty svých přirozených stanovišť a lidské činnosti ve stadiu „zranitelných”, výzkumníci si přejí, aby ochránci přírody a obecně lidé při řešení těchto obtíží brali v potaz současně jak aktivity člověka, tak klimatické dopady.

Druhy jako lemur kata, orangutan sumaterský a vřešťan černý mají své populace ztrátou stanovišť zdecimované.

Ve studii, publikované v časopise Nature, vědci hodnotili zranitelnost 607 druhů a poddruhů primátů, posuzovali několik kritérií: jejich „vnitřní citlivost”, vlastnosti, jako je jejich tělesná hmotnost, dále denní uraženou vzdálenost, počet členů jejich skupiny a též jejich předchozí vystavení cyklonám a suchům za posledních 46 let.

Studie dospěla k závěru, že 16 procent světových primátů, převážně na Madagaskaru, je velmi citlivých na procesy tropických cyklon. A k tomu 22 procent v Malajsii, na indonéském ostrově Sumatra a západní Africe je zase ohroženo suchem.

Foto: Profimedia.cz

Lemur kata

Druhy jako lemur kata (Madagaskar), orangutan sumaterský (Sumatra) a vřešťan černý (zejména Jižní Amerika) už mají své populace ztrátou stanovišť značně zdecimované.

Autoři doufají, že s identifikováním „aktivních míst” v Asii, Africe a Jižní Americe, která jsou nejvíce ohrožena extrémním počasím, přijde vypracování plánů ochrany těchto volně žijících živočichů, které budou zahrnovat i ony klimatické hrozby.

Schopnost přizpůsobit se není nekonečná

Ze všech savců vystavených suchu a tropickým cyklonám tomu musejí právě primáti čelit podle vědců nejvíce.

„Navzdory jejich výborné schopnosti přizpůsobovat se je místy nárůst teplot takový, že už to zkrátka překonává jejich možnosti se s tím vyrovnat,” povzdechl si autor studie Eric Ameca, který kromě domovské univerzity v mexickém státě Veracruz působí i v čínské akademii věd a Mezinárodním svazu ochrany přírody se sídlem ve Švýcarsku.

Problémem je i pěstování palmového oleje

Primáti hrají stěžejní roli v ekosystémech i ekonomikách zemí, v nichž žijí. Populace ohrožené extrémním počasím však jsou už teď zpustošeny odlesňováním či nezákonným lovem.

Foto: Profimedia.cz

Vřešťan černý

Kupříkladu orangutani jsou napříč Afrikou a Asií ohroženi pěstováním palmového oleje, který ničí jejich stanoviště. Aktuální výzkum potvrdil, že jsou rovněž citliví na extrémní počasí způsobené změnou klimatu.

Reklama

Související články

Loni na Zemi zmizelo 12 milionů hektarů lesa

V loňském roce zmizelo ze zemského povrchu na 12 milionů hektarů (120 000 km čtverečních) lesa v tropických oblastech. Podle stanice BBC to odpovídá úbytku...

Výběr článků

Načítám