Hlavní obsah

Kamery poprvé zachytily šimpanze, jak rozbíjejí želví krunýře

Skupinu šimpanzů pojídajících želví maso zachytili na video vědci v gabonském národním parku Loango. Unikátní scénu, na níž je možné vidět primáty rozbíjet krunýře kořisti o kmen stromů, se jim přitom podařilo zaznamenat poprvé. Chování a postup lidoopů popsali v nové studii, kterou zveřejnil web Scientific Reports.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery poprvé zachytily šimpanze pojídající želvyVideo: Reuters

 
Článek

„Desítky let už víme, že se šimpanzi živí masem různých druhů zvířat, dosud jsme však pojídání plazů nezaznamenali,“ uvedl Tobias Deschner z německého Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii.

„Obzvláště zajímavé je, že techniku, kterou obvykle používají k otevření ovoce s tvrdou skořápkou, nyní používají i k tomu, aby se dostali k masu, jež je pro jiného predátora téměř nedostupné,“ dodal.

Odborníci zaznamenali, jak skupina deseti šimpanzů loví želvy kloubnaté celkem 38krát, z toho 34krát byli ve svém počínání úspěšní. Krunýř plazů roztříštili o kmen stromů a o maso se následně dělili i s ostatními členy tlupy.

V jednom případě si dokonce jeden ze samců uložil polovinu kořisti na stromě do druhého dne. Vědci sledovali chování lidoopů téměř dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám