Hlavní obsah

Alabamu zaplavila obří vosí hnízda

Novinky, tcs

Abyste si udělali dobrou představu, jak vosí super hnízdo vypadá, představte si hnízdo velikosti Volkswagenu Brouk, které obývá 15 tisíc jedinců agresivního hmyzu. Takové našli v Alabamě v roce 2006 a bylo to jedno z devadesáti super hnízd v Alabamě. Vědci se nyní obávají, že kvůli mírné zimě bude letos situace ještě horší.

Foto: Charles Ray/Alabama Cooperative Extension System/Auburn University

Vosí hnízda mohou dosáhnout obří velikosti a přebývá v nich okolo 15 tisíc dělnic.

Článek

V roce 2006 bylo v Alabamě zdokumentováno na devadesát obřích hnízd. Vědci se domnívají, že letošní rok třináct let starý rekord překoná. Už v květnu byla nahlášena první hnízda, což je o měsíc dříve, než tomu bylo v roce 2006.

„Pokud jsme je viděli o měsíc dřív, tak se obávám, že se jich bude ve státě nacházet velké množství. Hnízda, která jsem letos viděl, měla víc než 10 tisíc dělnic a jejich počet rapidně přibývá,“ uvedl Charles Ray, entomolog z univerzity v Auburn.

Foto: Charles Ray/Alabama Cooperative Extension System/Auburn University

Hnízdo zaplnilo téměř celý interiér starého vozu.

Za hnízda, která dosahují rozměrů několika metrů, může dle vědců mírná zima a dostatek potravy. Běžná vosí hnízda zimu nepřežívají, dělnice zemřou a oplodněná královna časně z jara vylétá založit novou kolonii.

Pokud však díky dostatku potravy a příznivé teplotě dělnice přežijí, královna hnízdo neopustí. To pak dosahuje obřích rozměrů a většinou obsahuje i více než jednu královnu.

Foto: Charles Ray/Alabama Cooperative Extension System/Auburn University

Vosí super hnízdo na stěně domu

Pereniální (celoroční) hnízda obvykle dosáhnou populace kolem 15 tisíc vos. „Ovšem v Jižní Karolíně zdokumentovali hnízdo, ve kterém bylo 250 tisíc dělnic,“ dodal Ray.

Ačkoliv vosy v super hnízdech bývají méně agresivní, přesto by lidé měli postupovat s maximální opatrností, varuje vědec. Za většinu úmrtí po bodnutí jsou v USA zodpovědné právě vosy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám