Hlavní obsah

Nic pro arachnofoby: Obří pavouk snědl celého vakoplcha

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsivý, ale zároveň fascinující zážitek zaznamenali australští manželé, když vešli do chaty v tasmánském národním parku Mount Field. V přímém přenosu totiž mohli vidět, jak velký pavouk polyká celého vačnatce. To, co viděli, pohotově vyfotografovali.

Foto: Profimedia.cz

Heteropoda je zástupcem zástupce maloočkovitých. Vakoplši nepatří mezi běžnou kořist těchto pavouků.

Článek

Vakoplši obvykle nebývají součástí jídelníčku heteropod, což jsou velcí pavouci z čeledi maloočkovitých žijící v Austrálii. Australanovi se však podařilo v Tasmánii zachytit vzácný moment, kdy se heteropoda pokusila pohltit malého vakoplcha uvnitř chaty v národním parku Mount Field, 64 km severozápadně od Hobartu.

Manželka statečného fotografa Justine Lattonová poslala snímek na facebookovou skupinu věnovanou tasmánským pavoukům a hmyzu. Z fotky se stal okamžitě internetový hit.

Jedná se totiž o dost neobvyklou událost. Heteropody se živí především malými ptáky, žábami a ještěrkami. Útok na vakoplcha je něco zcela výjimečného.

Zachycení vzácného momentu na internetu závidí

Tasmánie je domovem dvou druhů vakoplchů – vakoplcha tasmánského a vakoplcha drobného. Vakoplch tasmánský dorůstá do váhy sedmi gramů a jeho tělo i s hlavou měří pouze 5–6,5 centimetrů. Je to nejmenší ze všech vakoplchů. Vakoplši drobní váží od 15 do 43 gramů a měří od 7 do 11 centimetrů.

Právě ten je pravděpodobně na snímku, protože se spíš vyskytuje v oblasti alpinské a subalpinské tundry, kde byla fotografie pořízena.

Pro někoho může být fotka odpudivá, pro řadu jiných lidí je ale důkazem, jak neuvěřitelná příroda dovede být. „Co bych dala za to být u toho! Díky za sdílení této epické fotografie,“ napsala pod facebookovým příspěvkem jedna z komentujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám