Hlavní obsah

Lidstvo kouří marihuanu už 2500 let

Archeologové v západní Číně odhalili důkaz, že naši předci kouřili marihuanu už před tisícovkami let. Na odhaleném pohřebišti v Pamíru nalezli misku s opálenými kameny a na nich zbytky konopí s vysokým obsahem THC. Jde o první nález, který naznačuje, že lidé tehdy konopí nejen požívali ale i kouřili.

Foto: Profimedia.cz

Miska s kameny nalezená na pohřebišti starém 2500 let. Na kamenech byly nalezeny stopy marihuany.

Článek

Pohřebiště Jirzankal v západočínských horách je staré 2500 let a vědci na něm objevili mimo jiné dřevěnou misku s ohořelými kameny. Na nich pak byly objeveny stopy marihuany.

Archeologové věří, že se marihuana používala při pohřebních rituálech. Kameny se nahřály v ohni, vložily od misky a následně byly pokryty marihuanou. Psychoaktivní kouř pak byl nedílnou součástí rituálu splynutí s přírodou a duchy mrtvých.

„Je tu dlouhotrvající debata o počátku kouření marihuany, a existuje mnoho teorií,“ sdělil listu Guardian Robert Spengler z Institutu Maxe Plancka pro dějiny lidstva. „Tato studie poskytuje nejstarší jednoznačný důkaz o pálení rostliny jako drogy,“ dodal.

„Našli jsme stopy konopí, zejména chemikálie spojené s psychoaktivními vlastnostmi rostliny,“ uvedl I-min Jang z Univerzity čínské akademie věd v Pekingu. Vědci na kamenech nalezli kanabinol, látku, která vzniká, když THC oxiduje.

Pohřebiště Jirzankal leží v odlehlé oblasti Pamíru, dříve tudy vedla důležitá obchodní cesta, předchůdce Hedvábné stezky.

Popsal kouření marihuany už antický historik?

O původu kouření marihuany je toho známo zatím velice málo. Víme, že lidé používali konopí již před čtyřmi tisíci let kvůli olejnatým semenům a pevným vláknům, která šla jednoduše zpracovávat. Zmínku o kouření marihuany zřejmě zaznamenal v pátém století před naším letopočtem antický historik Hérodotos.

Ve svém díle Dějiny popsal kočovný kmen z pontsko-kaspické stepi. Jeho členové podle slavného historika vysedávali během rituálu v malém stanu, který vykuřovali rostlinami umístěnými v hrncích.

Reklama

Výběr článků

Načítám