Hlavní obsah

Očima akrobatického pilota Šonky. Jak se s letadlem dostane do rotace

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Nejlepší český akrobatický pilot Martin Šonka předváděl o víkendu v rámci Aviatické pouti na letišti v Pardubicích show pro diváky. Ač mají akrobatické prvky své profesionální názvy, Šonka Novinkám svěřil, že pro exhibice si vymýšlí své vlastní kreace a těm dává i svá vlastní, většinou nepublikovatelná jména. Ve videu uvidíte, co pilot ze své kabiny vidí, když letí tzv. sesranec.

Očima akrobatického pilota Šonky. Jak se s letadlem dostane do „sesrance“?Video: Novinky

 
Článek

Pro exhibice vytváří Martin Šonka s Petrem Kopfsteinem kreace, které jsou technicky náročnější, aby případně na soutěži oslovily porotu a rozhodčí na závodech.

„Moje názvy, které si vymýšlím, jsou neprezentovatelné. Ten nejslušnější se jmenuje sesranec,“ přiznává se smíchem Šonka. „Těžko se to vysvětluje. Letíte nahoru, takovou čtvrtku, celý výkrut nahoru a pak přichází ten sesranec, to je takové rozkopnutí do rotace kolem všech tří os a necháte ho vlastně spadnout dolů a až tam to vybíráte,“ vysvětlil pilot.

Foto: Novinky

Martin Šonka vymýšlí své vlastní akrobatické prvky s vlastními jmény.

Kromě exhibice divákům Aviatické pouti poprvé v historii na našem území předvedl s Kopfsteinem prolet mezi pětadvacetimetrovými pylony.

„V Čechách poprvé prezentujeme sport Red Bull Air Race, což je nádherné,“ říká Šonka a Kopfstein dodává: „My tady ukazujeme zkrácenou verzi závodu, který běžně létáme ve světě. Věřím, že se to divákům líbí, jsem hrdý na to, že tady na Aviatické pouti to můžeme divákům ukázat.“

Poprvé a naposledy

S největší pravděpodobností je to ovšem naposledy, kdy se takový závod vůbec letěl. Závody s přetížením až 12 G letos končí. Red Bull už je po této sezoně přestane pořádat. Z oblohy zmizí jedinečné průlety mezi pylony, stejně tak jako dramatické bitvy, kde rozhodují ne vteřiny, ale tisíciny.

Foto: Novinky

Šonka s Kopfsteinem předvedli na Aviatické pouti skvělou show.

Oba piloti na nastalou situaci nemají slov. Nechce se jim věřit, že už závod nepoletí. „Já jsem optimista, pořád doufám, že rozhodnutí není definitivní. Založíme odbory nebo tak, uvidíme,“ tápe bývalý armádní pilot Šonka.

Reklama

Výběr článků

Načítám