Hlavní obsah

Rozbil vejce o senátorovu hlavu, nyní přispěje rodinám obětí střelby v mešitách

Novinky, nčs

Sedmnáctiletý Will Connolly, jenž na sebe upozornil, když v březnu rozbil vejce o hlavu senátora Frasera Anninga, se rozhodl věnovat peníze vybrané prostřednictvím internetové kampaně rodinám obětí masakru v městě Christchurch. Sbírka vznikla na případné výlohy pro mladíka, tomu však byla právníkem nabídnuta bezplatná pomoc. Celková vybraná suma dosahuje téměř 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Will Connolly

Článek

Sbírka vznikla po incidentu se syrovým vejcem, které Connolly rozbil o hlavu dnes už bývalého senátora Frasera Anninga.

Anning je známým odpůrcem islámu a migrace. Po březnovém teroristickém útoku v novozélandských mešitách, který si vyžádal 51 obětí, označil politik na Twitteru za hlavního viníka migrační vlnu, která údajně na Nový Zéland přivedla fanatické muslimy. Občané se prý začali bát o svoji bezpečnost. Za výrok byl kritizován napříč politickým spektrem.

Při jednom z rozhovorů, když Anning mluvil právě o teroristickém útoku, se k němu Connolly přitočil a provedl svůj čin. Do krátké následné šarvátky s o poznání menším útočníkem se zapojil i sám senátor, hlavní slovo však měla Anningova ochranka, která mladíka zneškodnila.

Foto: Profimedia.cz

Po napadení vejcem mladíka zalehlo několik mužů.

Po podání vysvětlení na policii byl Connolly propuštěn, přesto vznikly na internetu dvě sbírky, kam lidé posílali peníze na právní zastoupení a někteří i na další vejce.

Již několik dní po spuštění kampaně bylo na účtech přes 50 tisíc dolarů a Connolly už v březnu přemýšlel, že peníze věnuje pozůstalým po masakru. Nyní, kdy je celkový stav kont dvojnásobný, padlo definitivní rozhodnutí. Přibližně 100 tisíc dolarů obdrží rodiny po obětech masakru.

Foto: Profimedia.cz

Fraser Anning

„Ty peníze nejsou moje, rozhodl jsem se je věnovat pozůstalým po teroristickém útoku. Děkuji všem, kdo poslal jakoukoliv částku a také právníkům, kteří mi nabídli právnickou pomoc pro bono,” uvedl mladík, jenž poděkoval také dvěma lidem, kteří sbírky založili.

Po výrocích vznikla petice za odstoupení senátora Anninga, pod níž se sešlo přes milion podpisů. Nakonec o senátorské křeslo přišel politik při květnových volbách, v nichž neuspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám