Hlavní obsah

Je to řasa, nebo koník? V kalifornském akváriu vystavili vzácného řasovníka

Novinky, tcs

Podivný živočich vypadá jako kříženec zvířete a rostliny. Dokud se nepohne, snadno byste si ho spletli s kusem řasy. Odtud také zřejmě pochází jeho název. Řasovník rozedraný však patří mezi ryby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řasovník rozedraný je od řas téměř k nerozeznáníVideo: AP

 
Článek

V kalifornském San Diegu v Birch Aquarium postavili obří nádrž, jež je považována za největší habitat tohoto zvířete mimo australské vody, kde normálně řasovník rozedraný žije. Vedení akvária doufá, že výstavou upozorní veřejnost na tohoto méně známého „bratrance“ mořského koníka, který je v přírodě považován za ohroženého. Biologům v akváriu se povedlo jako prvním na světě řasovníky odchovat v zajetí.

„Je to fantastická ryba, kterou lidi moc neznají, a když ji vidí poprvé, jsou u vytržení. I tito živočichové žijí v oceánech a je třeba je chránit,“ uvedl jeden z kurátorů akvária Leslee Matshushige.

Řasovník rozedraný žije ve vodách jižní Austrálie v hustých porostech řas a chaluh, se kterými dokonale splývá. O jikry se stejně jako v případě mořských koníků stará otec, který je nosí až do vylíhnutí ve svém těle.

Životní prostor však těmto mořským dráčkům (v angličtině sea dragon) ubývá vinou znečištění, oteplování vod oceánů a nelegálního odchytu. Mořští dráčci jsou bohužel populární nejen jako ozdoba akvárií, ale též jako ceněná přísada v tradiční čínské medicíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám