Hlavní obsah

Francouzský důchodce přeplul Atlantik v sudu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díogenés v sudu žil, důchodce Jean-Jacques Savin v něm přeplul Atlantik. Stal se tak prvním člověkem na světě, který překonal oceán mezi Evropou a Amerikou bez pomoci plachet, motoru či lidské síly. Francouz se nechal unášet mořskými proudy 122 dní.

Foto: Profimedia.cz

Savin při testování sudu v říjnu loňského roku.

Článek

„Po 122 dnech a 9 hodinách jsem překonal poledník oddělující Atlantik od Karibského moře. Přeplutí je dokonáno. Díky vám všem,“ oznámil v sobotu e-mailovou zprávou 72letý Jean-Jacques Savin dosažení cíle své cesty.

Spolu se zprávou zaslal dobrodruh i fotografii GPS souřadnic. Informovala o tom agentura AFP.

V tři metry dlouhém a dva metry širokém barelu se muž nechal od prosince loňského roku unášet Atlantikem ve snaze ho překonat bez pomoci pohonu.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Trasa, kterou za 122 dní urazil v sudu Jean-Jacques Savin.

Cesta na břeh ale může být ještě dlouhá. Savin chce kontaktovat některou z proplouvajících nákladních lodí, která dokáže jeho sud vyzvednout a dopravit ho na břeh. Důchodce, bývalý výsadkář, si pro tuto příležitost nechal postavit speciální sud, který dokáže odolat i velice nepříznivému počasí či případnému útoku kosatky.

Foto: Profimedia.cz

Savin uvnitř sudu, který mu byl více než čtyři měsíce domovem.

Na palubě má Savin jen to nejnutnější, dovolil si však i malý luxus a kromě základních potravin si vzal i porci fois gras a láhev vína, kterými oslavil v lednu své narozeniny.

Celá výprava nebyla pouhým rozmarem bývalého vojáka. Savin měl na palubě vědecké bóje, které po cestě postupně vyhazoval a které poslouží při studiu mořských proudů.

I když Savin ještě není na pevnině, už ví, jaká bude jeho další výprava. Chystá se přeplavat kanál La Manche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám