Hlavní obsah

Z ledovce se utrhl kus ledu a turisté začali prchat před valící se vlnou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční zážitek mají za sebou turisté, kteří se vypravili na túru do islandské laguny Jökulsárlón. Přímo před jejich zraky se odlomil obří kus ledovce a zřítil se do vody. Turisté se rychle otočili a dali se kvapně na ústup, k pláži totiž mířila obrovská vlna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Od ledovce se utrhl masivní kus a vyvolal v okolí vlnobitíVideo: Reuters

 
Článek

Ledovec Breiðamerkurjökull přišel o svou část v neděli 31. března.

Vlny, které se ve vodě vytvořily bezprostředně po tomto telení - jak se nazývá proces, při kterém dochází k odlamování obrovských kusů ledu z ledovců - ukazuje, jaká masa se do vody zřítila.

Turisté ale ve velkém nebezpečí nebyli. „Tohle místo je přístupné jen přes horské cesty a každý z těch, co jsou na videu, byl předtím pečlivě instruován okamžitě opustit pláž, kdyby došlo k telení,“ uvedl autor nahrávky - patrně horský průvodce - pro agenturu Reuters.

„Vzhledem k velikosti a blízkosti telení to bylo vcelku těsné, ale všichni zůstali v suchu a bezpečí,“ dodal.

Existují dvě teorie, proč se odlamování říká právě telení. První hovoří o tom, že tento jev pozorovali jako první velrybáři. U velkých kytovců se totiž používá terminologie jako u skotu. Žijí ve stádech a mláďata se nazývají telata (calves). Ledovce svou velikostí rybářům velryby připomínaly.

Druhá teorie říká, že výraz calving (telení) je zde použit v prapůvodním významu, totiž narodit se. Z ledovce (v angličtině glacier) vzniká nový útvar, který se u nás nepřesně nazývá rovněž ledovec, ale přesnější výraz by byl (pokud kus ledu padá do moře) ledová hora, iceberg či eisberg.

Někdy je v češtině používán výraz kra, ovšem rovněž nepřesně, neboť kra je plochý kus ledu, který vznikne na hladině mrznutím vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám